Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Místo vyhrazené pro klidný spánek, ložnice, to je taková neměnná jistota každé domácnosti. A právě proto se spolu s návrhem toho, jak by správná ložnice měla vypadat, nese pár mýtů. Přežitých pravidel, která už neplatí.

Ložnici si za život zařizujeme nanejvýš párkrát. I kuchyni stěhujeme a modernizujeme častěji. Proto také do designu moderních kuchyní pronikají novinky snáze, než do ložnic. Ty zůstávají uzavřeným konzervativním prostorem, jež se pořád ještě přidržuje pravidel tradovaných ještě za našich babiček a tchýní. Být to tak samozřejmě nemusí. Na následující zastaralé teze už brát zřetel nemusíte.

Pryč se symetrií v ložnici

Postel usazená přesně ve středu stěny, s nočními stolky po stranách. To je přesně model, který už můžete opustit. Ne ve všech ložnicích takové uspořádání nachází smysl, a boj o shodné noční stolky, hezky symetricky usazené po stranách postele, je už dávno prohraný.

Je to totiž postel, která určuje svým umístěním to, jak bude prostor plynout. Nikoliv, že by prostor určoval, kde bude postel. A když přijde na noční stolky – ne každý je potřebuje. A zdaleka ne každý si vystačí s prostorem, který mu nabízí. Takže pokud někde na své straně postele noční stolek nepotřebuje – a druhý by tam raději měl standardní příruční stolek – je to naprosto v pořádku.

Designéři jen doplňují, že pokud se rozhodnete místo symetrických nočních stolků vsadit na jinakost, měli byste dbát i nato, aby se lišila i lampička na každé straně. Ta osobitost stylu umenší rozháranost prostoru. A samozřejmě, je dobré sladit výšky stolků, protože přílišné rozdíly vytvářejí šikmý vzhled.

Pryč se symetrií - postel nemusí být ve středu stěny (Zdroj: Shutterstock)
Pryč se symetrií - postel nemusí být ve středu stěny (Zdroj: Shutterstock)

Barva? Ano, ta do ložnice patří

Platilo, že barva se měla ložnicím vyhýbat. Aby nic nenarušovalo klidný spánek. A je pravda, že ospalé neutrální barvy působily hodně ospale. Ale pokud sami toužíte po barvách v ložnici, nic vám v tom nebrání.

Ložnice má totiž působit uvolněně, a jestli se v barevnějších tónech cítíte pohodověji, je všechno jak má být. O tom, že místo studených barev lidé preferují v ložnici odstíny teplejších pastelových barev, vznikají i odborné studie. A ty potvrzují, že ve vizuálně teplejším prostoru se lidem spí lépe.

Místnost pak působí důvěrněji – je dělaná podle vašich představ – a díky barvám i útulněji, harmoničtěji. Nepodléhejte tedy zažitému diktátu o neutrálně vybarvené ložnici a vyberte si takovou barvu, která k vám promlouvá.

Platí to i pro barvu stropu. Ten vážně nemusí být bílý jen proto, že jde o ložnici.

Barvy do ložnice rozhodně patří (Zdroj: Shutterstock)
Barvy do ložnice rozhodně patří (Zdroj: Shutterstock)

Jednolitost ne, raději střídání

Kdy přesně vaše ložnice zastará? Zhruba v ten moment, kdy ji sestavíte z jedné materiálově sladěné nábytkové sady, kterou rozestavíte.

Jakmile pořídíte stejnou postel, stejné noční stolky, stejnou šatní skříň a komodu, v ten okamžik vytvoříte zdání souladu – ale po něm už nenásleduje nic. Hned na druhý pohled se to okouká.

Raději více různých prvků než jednotnou ložnicovou sestavu (Zdroj: Shutterstock)
Raději více různých prvků než jednotnou ložnicovou sestavu (Zdroj: Shutterstock)

Ložnice, která je sestavená z jedné nábytkové sady, tak okamžitě působí lacině a zastarale. Není tu nic, čeho by se oko mohlo chytit. Mnohem efektivnější je, když vytvoříte jakousi směs nepříliš drastických protikladů - starého a nového, mořeného a malovaného, světlého a tmavého. Když věci budete vyváženě střídat, bude to působit kolektivně a umělecky.

Pořizovat si do ložnice sladěnou nábytkovou sestavu je třeba brát jako doporučení, když nemáte vlastní nápad - nikoliv jako pravidlo, které by se mělo za každou cenu dodržovat.

Nábytek mimo běžný rámec

Trochu to souvisí s tou základní sadou nábytku. Protože se zažila představa, že v ložnici vlastně nic jiného kromě postele, nočních stolků a třeba prádelníku být nemá. 

Ano, postel by v ložnici optimálně být opravdu měla. Ale vážně, proč by tam nemělo být nic jiného? Pokud je ložnice tou nejklidnější částí vaší domácnosti, třeba si tam budete chodit rádi číst. V ložnici může být i knihovna. Anebo psací stůl, komoda, letitá truhlice.

Zkrátka, v tom, co máte/můžete mít v ložnici za nábytek existuje mnohem větší volnost. Můžete tady mít postel z masivu a u ní pořádnou truhlu, ale také třeba zavěšené lůžko a designový policový systém. Hranice možného skutečně nevykreslují dogmata vašich babiček.

Vzdušná ložnice bez zátěží klasickým nábytkem (Zdroj: Shutterstock)
Vzdušná ložnice bez zátěží klasickým nábytkem (Zdroj: Shutterstock)

Koberec? Ne, děkuji

Syrovost materiálu má větší váhu, než uměle dodané zjemnění.

Místnost ke spaní bude vypadat luxusněji, když v ní necháte vyniknout její podklad. Osazení koberce –od stěny ke stěně – si opravdu dobře rozmyslete.

Zvlášť když můžete mít pod nohama dřevěnou podlahu anebo parkety. Když je podlaha přirozeně chladná, studená – třeba proto, že je z betonové stěrky – spíš než obří plochu koberce je lepší to zjemnit a zateplit kobercovým ostrůvkem anebo přírodní rohoží.

A pokud opravdu nemáte jinou možnost než instalovat koberec, vsaďte aspoň na koberec vzorovaný.

Když koberec, pak jen malý kusový (Zdroj: Shutterstock)
Když koberec, pak jen malý kusový (Zdroj: Shutterstock)

Polštáře? Méně je více

O tom, jak by měla ideálně vypadat ustlaná manželská postel, se odborníci přou. Shody ale dospívají v tom, že model se záplavou polštářů a polštářků, ozdobě vyskládaných na posteli, se už zkrátka přežil.

Polštáře, které jsou navíc a mají jen tu „estetickou“ hodnotu, zkrátka musí přes palubu.

Pokud tam něco takové potřebujete, zkuste spíš vícevrstvý přehoz anebo šál přes postel. Méně polštářů znamená čistější prostor. A ten ložnici sluší víc, než haldy polštářů, které se každý večer hromadí okolo postele.

Materiály: HouseBeautiful.com, theSpruce.com

Proč tolik polštářů? (Zdroj: Shutterstock)
Proč tolik polštářů? (Zdroj: Shutterstock)