Příprava zahrady na jaro Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Každá zima se nám zdá nekonečná a obvykle netrpělivě vyhlížíme okny příchod jara, kdy se probouzí příroda ze zimního spánku. Jaro zahradu promění do kvetoucího hábitu, všechno voní a květiny září barvami. Zahradu však můžeme začít připravovat – pokud to počasí dovolí – již koncem zimy. Od února do března budeme mít nejvíce práce s řezem ovocných a okrasných dřevin. Co všechno je třeba v tomto období zajistit? 

Příprava záhonů

Záhony zryjeme a půdu pohnojíme organickými hnojivy např. kompostem nebo průmyslovými hnojivy, která obsahují rychle uvolňující živiny. Rytí provádíme po rozmrznutí půdy rýčem. Na velké plochy je vhodné použít speciální stroje tzv. rotavátory.

Řez stromů

Koncem zimy a začátkem jara je nejvíce práce s řezem ovocných a okrasných dřevin. V únoru je nejpříhodnější doba k řezu jabloní a hrušní. Na jaře provádíme řez po výsadbě jabloní a hrušní, řežeme také peckoviny jako jsou meruňky, broskvoně, slivoně, třešně, višně atd. Jde o tzv. výchovný řez. Z okrasných keřů seřezáváme dřeviny kvetoucí v létě a některé druhy popínavých rostlin, jako jsou např. přísavníky a plaménky.

Ochrana rostlin před škůdci

Na ještě holých větvích můžeme zjistit zdravotní stav ovocných dřevin a případně aplikovat postřik. Předjarním postřikem ošetříme zejména kmeny stromů a silné větve, kde se obvykle skrývá nejvíce škůdců. Největší péči věnujeme broskvoním, které ošetřujeme proti kadeřavosti. Postřik se aplikuje před začátkem pučení, tedy od února do března, za suchého počasí bez větru. Vhodný je přípravek Kuprikol 50, Delan 70000 WDG, Champion 50 WP. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Příprava zahrady pro výsadbu stromů

Pokud plánujeme na jaře výsadbu dřevin, máme dostatek času k vytipování jejich stanoviště. Je třeba respektovat nároky dřeviny na světelné stanoviště, druh půdy a hlavně na velikost rostliny za několik vegetačních období. Až začne rozmrzat půda, můžeme začít s kopáním jam.

Čistíme a ošetřujeme trávník

Trávník čistíme od zbytků listů a dalších nečistot. Pokud to počasí dovolí, můžeme jej ošetřit přípravkem proti mechu a mech vyhrabat hráběmi. Na trávník můžeme rozhodit jemnou vrstvu kompostu. Pokud je trávník napadený plísní sněžnou, která se projevuje bělavými nebo narůžovělými skvrnami, je třeba jej ošetřit. Zasažené plochy vyhrabeme kovovými hráběmi. Lysá místa je nutné znovu osít. Předtím však povrch srovnáme travním substrátem a teprve poté osejeme. Na osetí travní plochy je však dostatek času, než se půda prohřeje.

Semena pro jarní výsevy

V únoru je nejvyšší čas začít s předpěstováním letniček s dlouhou dobou klíčivosti. Semena vyséváme do truhlíčků či misek a pěstujeme je obvykle na okenním parapetu při teplotě okolo 20 ° C. Je třeba sledovat návod pro pěstování semen. Některá potřebují pro klíčení tmu. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)