Proč investovat do nízkoenergetické dřevostavby? Zobrazit fotky zobrazit 15 fotek

Dřevostavbu postavíme rychle, lze stavět i v zimě, respektive téměř bez ohledu na počasí a nízkoenergetický standard nám zaručí značné úspory energií. A nejen to, dřevostavby se svým vzhledem snadno přizpůsobí svému okolí a vypadají jako jakékoli jiné stavby z tradičního zdiva. Tedy s výjimkou roubenek a srubů. A své dovede udělat i dřevěný obklad.

Domy ze dřeva

Pokud potřebujete rychle postavit rodinný dům, zvažte moderní a cenově dostupnou variantu, která navíc dosahuje nízkoenergetického, ale i pasivního standardu. Dřevostavbu. Dřevo je tradiční přírodní materiál a současné technologie jeho využití nabízí dokonalý výsledek, který má budoucnost. Ovšem na druhou stranu lze při citlivém využití dřeva též rekonstruovat starší budovy a to tak, že vypadají jako původní a přitom mohou též dosáhnout na nízkoenergetický standard. Například dřevěné obklady starých chalup umí zachovat starobylý ráz, zůstane přitom pouze zděný základ, který se opraví.

Vraťme se ale k novostavbám rodinných domů ze dřeva. Pokud chcete hodnotit moderní dřevostavby na klíč, musíte se naopak odpoutat od tradice českého chataření a chalupaření. V sousedním Německu a Rakousku je ze dřeva postaveno až 15 procent moderních rodinných domů, ovšem vyšších čísel dosahují například v Kanadě, USA a v severských zemích.
Realizace dřevostavby v Koňakově
Realizace dřevostavby v Koňakově
Rekonstrukce dřevostavby v Karlově
Rekonstrukce dřevostavby v Karlově
Částečná rekonstrukce roubenky v Kunčicích
Částečná rekonstrukce roubenky v Kunčicích
Obklad domu v Příboře
Obklad domu v Příboře
Obklad domu v Příboře
Obklad domu v Příboře

Hlavní přednosti dřevostaveb

A hlavní přednosti dřevostaveb? Krátké termíny výstavby bez mokrých procesů, jednoduchá, čistá a elegantní architektura, příjemné vnitřní klima, pohodlné bydlení, ekologická výstavba ze zdravotně nezávadných materiálů, možnost výstavby po celý rok i za velmi nízkých venkovních teplot, relativně nízká cena, dosažení nízkoenergetické výstavby již ve standardu, ale i výstavby pasivní. Dřevěné konstrukce lze navíc beze zbytku recyklovat po ukončení životnosti budov.

Moderní dřevostavby jsou poměrně lehké, načež je jim pro vlastnosti dřeva často vyčítána menší akumulační schopnost v porovnání se zděnými domy, pokud ale v dřevěném domě zatopíme, máme v něm teplo téměř okamžitě.
Dřevostavba v Koňakově
Dřevostavba v Koňakově
Prostě je mnoho důvodů, proč se vyplatí si postavit právě dřevostavbu. Jedním z nejzásadnějších je však nízká cena, za kterou postavíme menší rodinný dům, přitom je ale kvalitní a trvanlivý. Ovšemže je však nízká cena jen jedním z kritérií (viz výše).

Vzhled dřevostaveb

Obávat se také nemusíme vzhledu dřevostavby, jelikož architekt má možnost navrhnout dům nezávisle na dřevěné nosné konstrukci tak, aby slušel krajině, zařadil se do městské či příměstské ulice. Postavit přitom lze bungalovy i domy patrové. Oproti jiným zemím (např. USA) jsou u nás dřevostavby stavěné většinou jako domy sympatické svou optimální velikostí. 
Dřevostavba v Janovicích
Dřevostavba v Janovicích
Realizace dřevostavby v Janovicích
Realizace dřevostavby v Janovicích
Realizace dřevostavby v Janovicích
Realizace dřevostavby v Janovicích

Konstrukční systémy

Na světě nejrozšířenějším konstrukčním systémem, který je používán k výstavbě moderních dřevostaveb, je takzvaný Two by Four (profil dřevěných prvků 2 × 4 palce, což je zhruba 2 × 10 cm), který byl převzat z USA. Kostra svislých stěn, stropů i krovu je následně vyplněna tepelnou izolací a překryta oboustranným pláštěm. Ovšem dřevostavby u nás najdeme často stavěné i jako montované, kdy jsou jednotlivé panely předpřipravené ve výrobní hale a poté přepravené na staveniště. Další možností jsou tradiční roubenky, ale v moderním hávu a také sruby.

Odolnost a životnost dřevostaveb

Mnoho lidí váhá mezi dřevostavbou a zděným domem kvůli životnosti stavebních materiálů. Jde ale jen o mýtus, což dokazují například dřevěné krovy starých dřevěných domů, staré dřevěné budovy ve skanzenech a historicky cenné dřevěné prvky (např. stropy) starých zděných budov, které přetrvaly dodnes. 
Dřevostavba s altánem v Sedlištích
Dřevostavba s altánem v Sedlištích
Dřevostavba s altánem v Sedlištích
Dřevostavba s altánem v Sedlištích
Dřevostavba s altánem v Sedlištích
Dřevostavba s altánem v Sedlištích
Životnost moderních dřevostaveb je dána hlavně precizním provedením včetně konstrukčních detailů a také péčí o ně. U moderních dřevostaveb je uváděna statistická životnost ve výši 100 až 150 let, s jistotou však můžeme předpokládat životnost vyšší, pravda - za předpokladu rekonstrukce, ale to se týká i budov zděných. Nic nepřetrvá věky a stavební materiály stárnou. Každý. Naopak je mnohem snadnější rekonstruovat dřevostavbu než dům zděný, morální životnost dřevostaveb je proto důležitější než životnost fyzická.

Projekt a stavba dřevostaveb jsou podložené statickými výpočty, stejně jako je tomu u budov zděných, stavěny jsou tedy domy pevné, dostatečně nosné a odolné. Například dřevo má kolmo k vláknům větší pevnost v tlaku než prostý beton.
Replika dobové chaty ve starých Hamrech
Replika dobové chaty ve starých Hamrech

Tepelné izolace

Klíčové je i použití tepelně izolačních materiálů, pokud použijeme nadstandardní zateplení, můžeme hovořit o výjimečně úsporném řešení. Náklady na vytápění takových domů jsou pak naprosto minimální (tepelné ztráty se mohou pohybovat i v rozmezí pouhých 4 - 5 kW právě díky kvalitnímu zateplení a vhodně zvoleným materiálům, což představuje pasivní standard). A dosáhnout hodnot 15 kW (nízkoenergetický standard) je zcela běžné.

Příjemné bydlení

Navíc je život v dřevostavbách pocitově příjemný, jelikož interiér je ohřívaný rovnoměrně a stěny nechladí (dřevo je výborný tepelný izolant). Obytný komfort pak ještě zvyšují použité technologie. Vsaďte na dřevostavbu, vyzkoušejte ji a uvidíte.

Zdroj: www.artesfm.cz
Dřevostavba v Bahně
Dřevostavba v Bahně