Průmyslový a dílenský nábytek usnadní výrobu Zobrazit fotky zobrazit 23 fotek

Průmyslový nábytek a dlužno dodat, že také nábytek dílenský, to jsou zcela specifické kategorie nábytkového průmyslu. Důraz je zde ještě více než u běžného nábytku do našich obydlí kladen na funkčnost a technické parametry, ale také na antropometrii a ergonomii. Přitom by však měl i tento nábytek být vzhledný – působit ve výrobních halách, dílnách a skladech esteticky. Vždyť i chladný kov je krásný, o čemž se pravidelně přesvědčujeme například v architektuře.

Navrhování průmyslového nábytku – ergonomie a průmyslový design

Při navrhování průmyslového nábytku jsou rozhodující rozměry lidského těla a vzdálenosti důležitých kloubových spojů. Vycházíme tedy z antropometrie, vědy, která měří lidské tělo, čímž zjišťuje odlišnosti, respektive přizpůsobuje rozměry předmětů rozměrům lidského těla. A to jsme již u ergonomie, vědy, která se zabývá optimalizací lidské činnosti především vhodnými rozměry a tvary nástrojů, nábytku a dalších předmětů.

Pokud si v obytném interiéru dovolíme instalovat kusy nábytku, které toho nemají s ergonomií na první pohled příliš společného, na pracovištích by mělo být toto hledisko zcela automaticky upřednostněno. Mělo by být prioritou. Průměrný člověk tráví nejvíce času v posteli (zdravé spaní je jedním z nejskloňovanějších témat nábytkového průmyslu) a na svém pracovišti. Dokonce lze zobecnit i poměr 1:1. A proto je samozřejmě důležité, abychom se na pracovišti cítili dobře, aby nám zde používaný nábytek sloužil a usnadňoval práci, zbytečně nás nezatěžoval řešením překážek, ale naopak.

Návrhy průmyslového nábytku se řídí přísnými požadavky průmyslového designu (pozor, tento výraz je mnohem širšího významu). Cílem průmyslového designu je určit vlastnosti formy průmyslových výrobků – vzhled, funkční a strukturální vztahy. Vzniká tak logická jednota systému.

Aplikování antropometrických rozměrů pro navrhování není v ČR sjednoceno. Nejvhodnější orientační normou se jeví DIN 33402, která obsahuje 5 základních skupin rozměrů:
  • rozměry stojícího člověka
  • rozměry sedícího člověka
  • rozměry dlaně a prstů
  • rozměry nohy
  • rozměry hlavy
Pro navrhování nábytku jsou zásadními rozměry výška lidského těla, výška očí stojící postavy, výška ramen, výška lokte, šířka ramen, šířka boků, výška těla nad sedadlem, výška ramen nad sedadlem, výška lokte nad sedadlem, vzdálenost hýždě – kolena, délka dolní části stehna, výška podkolenní jamky a také některé rozměry dosahů (např. dosah vzhůru ve stoje jednoruč a obouruč a podobně). Čili návrhář nábytku by měl znát antropometrii a ergonomii ve vztahu k nábytku, stavbu těla, pohybového systému a rizika při vzniku bolesti, zásady správného sezení, ležení a odpočinku s ohledem na vhodný nábytek, zdravotní rizika nevhodného nábytku, zásady předcházení škodám na zdraví z civilizačních vlivů a také nebezpečné materiály, výrobky, nábytek a vybavení bytu.
Skříň pro ukládání chemických látek SCH T1B
Skříň pro ukládání chemických látek SCH T1B
Závěsná ukládací skříňka se zásuvkami 7803
Závěsná ukládací skříňka se zásuvkami 7803

Průmyslové a dílenské pracovní židle

Pracovní židle do dílen a průmyslu mohou mít opěrák zad a područky, ale také nemusí. Záleží na konkrétní činnosti, ke které jsou určeny. Běžná je možnost nastavení výšky sedáku plynovým pístem a samozřejmostí jsou kolečka pro snadný pohyb po malé ploše. Jejich součástí může být také kruh pro opření nohou. Opěrák zad může mít pevný či nastavitelný úhel. Mnohé z těchto židlí jsou vyráběny v provedení TABURET – sedák je vypolstrovaný či tvrdý a kruhový, židle je bez opěráku a područek. Hojně používaným materiálem je polyuretan, sedák a opěrák však mohou být třeba i z tvrdé bukové překližky.
Dílenská židle typ 1290 PU TABURET
Dílenská židle typ 1290 PU TABURET
Dílenská pracovní židle Tecno 505-PU-M
Dílenská pracovní židle Tecno 505-PU-M
Dílenská židle typ 1290 L TABURET
Dílenská židle typ 1290 L TABURET
Dílenská pracovní židle Eko + Sparta
Dílenská pracovní židle Eko + Sparta

Průmyslové regály

Průmyslové regály jsou jedním ze zásadních produktů pro dílny a průmyslovou výrobu. Nabízené jsou kompletní regálové systémy o různých nosnostech – do 50 kg až do 1.350 kg a více. Liší se výška sestavy, délky a šířky polic. Právě kvůli potřebě vyšší nosnosti jsou tyto regály vyráběné zásadně z kovů, respektive kovových profilů. Montážní systém těchto regálů může být šroubovací, praktičtější je ale bezšroubový. Snadno a rychle pak měníme dispozice reálů, jejich vzdálenost od sebe na výšku. Kromě tradičních regálů jsou nabízené také regály konzolové se stejnými či rozdílnými délkami ramen, jedno i oboustranné a regály pojízdné, se kterými se po výrobní ploše snadno manipuluje. Další zajímavostí jsou regály rohové, regály na pneumatiky a disky, regály modulové (lze je skládat do různých sestav), ale také regály plastové, dřevěné a drátěné a skříně a stojany na prospekty a další materiál. Regály mohou být samostatné či přístavné a nabízené jsou také regálové skříně či regály pro svislé skladování.
Policový regál Long 900
Policový regál Long 900
Konzolový regál oboustranný
Konzolový regál oboustranný
Regál přístavný Bisley typ 18ESEXK další
Regál přístavný Bisley typ 18ESEXK další
Regál základní Bisley typ 18ESSTK
Regál základní Bisley typ 18ESSTK

Skříně

Sortiment skříní je v dílnách a průmyslových provozech, ale samozřejmě i šatnách pracovníků stejně nezbytný jako regály. Mezi něj patří skříně pro ukládání chemikálií, dílenské skříně s regály či vaničkami a zamykatelné, skříně univerzální a šatní. Velmi praktické jsou také závěsné skříňky na nářadí, ukládací skříňky se zásuvkami (na náhradní díly, šroubky a matky a podobně) či zásuvkové skříně a kontejnery, dílenské servisní vozíky či stolové kontejnery. Některé typy především kontejnerů bývají pojízdné. Zajímavý je také závěsný program se sadami držáků na nářadí, který může být v hale umisťován samostatně či do skříní.
Skříň pro ukládání chemických látek SCH 01B
Skříň pro ukládání chemických látek SCH 01B
Dílenská nářaďová skříň SK1-002
Dílenská nářaďová skříň SK1-002
Skříň pro ukládání chemických látek SCH 01A
Skříň pro ukládání chemických látek SCH 01A
Dílenská skříň Kovos SPD 11E
Dílenská skříň Kovos SPD 11E

Dílenské stoly

Dílenské pracovní stoly mohou být montované či profesionální svařované, případně mobilní. Vhodné je použití stolových kontejnerů a příslušenství dílenských stolů – skříňové nástavce, Q-systém panely, závěsné police, závěsné panely stolů, či roletové skříně a nástavce. U dílenských stolů jsou velmi praktické integrované zásuvkové skříňky. Desky pracovních stolů mohou být kovové či z tvrdého dřeva.
Dílenský stůl Kovos, set DPS 14
Dílenský stůl Kovos, set DPS 14
Dílenský stůl Kovos, set DPS 25
Dílenský stůl Kovos, set DPS 25
Dílenský stůl s kontejnery, set DPJ 23
Dílenský stůl s kontejnery, set DPJ 23
Mobilní pracovní stůl PPS 5
Mobilní pracovní stůl PPS 5

Boxy, bedny, přepravky, kufry

U tohoto sortimentu najde nejščastější uplatnění kov. Praktické jsou servisní kufry a kufry na nářadí. Ukládací bedny a přepravky jsou nejčastěji shora otevřené a s úchyty, některé jsou však také opatřeny víkem. Úchyty některých beden a přepravek mají skořepinové úchyty a umělohmotné patky. Výjimkou pak nejsou ani bedny a přepravky plastové, pro předměty nižší nosnosti.

Více informací najdete na www.kovovynabytek.cz

Zdroje: nase-rec.ujc.cas.cz, typologie-nabytku.blogspot.cz, cs.wikipedia.org, www.kovovynabytek.cz
Přepravní bedny K 470
Přepravní bedny K 470
Euroboxy
Euroboxy
Přepravka K 270
Přepravka K 270
Servisní kufr
Servisní kufr