Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč teplou vodu využijeme v domácnosti jenom jednou a pak bez dalšího využití odteče do kanalizace? Nepřijde vám to jako zbytečné plýtvání? V tomto článku se dočtete, jak teplou vodu využít dvakrát a zároveň se dozvíte, jaké benefity vám to přinese.

1. “Záchrana“ teplé vody před plýtváním

Teplá voda je v našich domácnostech nepostradatelnou součástí každodenního života. Přestože ji využíváme v mnoha činnostech, mnohdy si ani neuvědomujeme, že energie, kterou do ní investujeme, má mnohem větší potenciál, než jen být následně vylita do kanalizace. Zamysleme se tedy nad tím, jak lze tuto cennou energii zachytit a efektivně využít díky inovativnímu systému jako je rekuperační výměník tepla AKIRETHERM®.

Využijte teplou vodu dvakrát
Využijte teplou vodu dvakrát

2. Energetická krize a význam úspory energie

V dnešní době, kdy čelíme energetické krizi, i přestože se zdá, že je momentálně na ústupu, hledáme způsoby, jak šetřit energii a zároveň snižovat náklady. Je proto velmi důležité nezanedbat žádný potenciální zdroj úspor. Každý krok k efektivnějšímu využívání energie je krokem správným směrem. V tomto kontextu se nabízí otázka: Proč nevyužít teplo z odpadní teplé vody, se kterou je jinak neuvěřitelně plýtváno?

3. Princip rekuperačního výměníku AKIRETHERM

Rekuperační výměník tepla AKIRETHERM® přichází jako inovativní řešení pro efektivní využití tepla obsaženého v odpadní vodě. Jeho princip je založen na jednoduchém faktu: teplo lze přesunout z jednoho média na druhé. Jednoduše se využije energie z teplé vody z myček, praček a van a předá se studené vodě přitékající do objektu. To znamená, že do bojleru nebo jiného zásobníku vody přitéká již předehřátá.

Takový způsob je velmi efektivní, úsporný a nezatěžuje ani kapsu majitele ani životní prostředí.

Důležitým faktem je skutečnost, že výměník je téměř bezúdržbový a ke svému provozu nepotřebuje žádnou el. energii, protože pracuje čistě na fyzikálních zákonech.

Schéma rekuperace tepla
Schéma rekuperace tepla

4. Funkce výměníku

Systém výměníku je jednoduchý. Odpadní teplá voda je směřována do výměníku, konkrétně do izolované plastové nádrže, kde se akumuluje. Uvnitř této nádrže je umístěn nerezový vlnovec, který slouží jako prostředník pro přenos tepla. Skrze něj prochází studená pitná voda z řadu, která se postupně ohřívá díky teplé odpadní vodě. Tato předehřátá voda poté proudí dál do objektu, kde je dohřívána na požadovanou teplotu.

5. Ekonomické a ekologické výhody

Jedním z hlavních lákadel rekuperačního výměníku je jeho schopnost generovat značné úspory. Pro průměrnou domácnost může dosáhnout až 18 500 Kč ročně. Tento fakt vyvolává značný zájem zejména vzhledem k relativně rychlé návratnosti investice. U bytových domů je situace podobná, a návratnost je dokonce téměř okamžitá. K tomu přispívá i významná dotace NZÚ. Také průmyslové provozovny, jako jsou prádelny a wellness centra, mohou zaznamenat významné úspory, přestože na ně se dotace nevztahuje. Jak už bylo zmíněno, systém je bezúdržbový a nezávislý na el. energii, takže nejsou nutné dodatečné náklady na provoz a pouze minimální na údržbu.

Rekuperační výměník
Rekuperační výměník

6. Důležité předpoklady a budoucnost

Samozřejmě existují určité požadavky, které musí být splněny, aby byl systém efektivní. Oddělený odpad je jedním z klíčových prvků. Šedá odpadní voda musí být oddělena od splaškové, protože ta by významným způsobem snižovala účinnost. Tuto nepatrnou počáteční investici však mnohonásobně vyváží úspory v budoucnosti. Vzhledem k trendu růstu cen energií a většímu povědomí o ekologii a úsporách lze očekávat, že budoucnost těchto technologií je velmi slibná.

Schéma zapojení rekuperačního výměníku
Schéma zapojení rekuperačního výměníku

7. Závěr: Směrem k udržitelnosti a efektivitě

Rekuperační výměník tepla AKIRETHERM® přináší do moderní domácnosti a průmyslu nesmírný potenciál využití zbytečně plýtvané energie z teplé vody. Tato technologie nejenže zvyšuje energetickou účinnost, ale také přináší reálné úspory do domácností a podniků. V době, kdy hledáme cesty ke snižování energetické náročnosti a udržitelnosti, představuje AKIRETHERM® krok správným směrem. Jde o investici, která se vyplácí nejen finančně, ale i ekologicky!

Ilustrační foto
Ilustrační foto