Produkty díky vylepšeným vlastnostem urychlují práci Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Každý obor se s časem vyvíjí a jinak to není ani se stavebnictvím. Dnes daleko víc hledíme na kvalitu nebo rychlost a využíváme lepší technologie i materiály. Co se za posledních 30 let změnilo a jak stavební chemie ovlivňuje nové trendy?

Funkční materiály, které práci usnadní

Každý správný řemeslník i kutil ví, že kvalitní stavba stojí především na dobrých materiálech. Ty se v průběhu času výrazně posunuly a na trhu dnes najdeme spoustu vychytávek, které práci ulehčí. Materiály a stavební chemie jsou často určené pro konkrétní podmínky nebo jsou rozděleny do specializovaných řad pro různé účely. Práce je tak nejen snazší, ale i výrazně rychlejší. Věděli jste třeba, že pokládku balkónové dlažby zvládnete během jediného dne? Pomůžou vám s tím například výrobky řady Fast Track Ready z dílny MAPEI, které výrazně krátí čas technologických přestávek při schnutí nebo vytvrzení materiálů.

Efektivnější práce díky hybridním produktům

Na trhu dnes existuje i spousta řešení, která pojí vícero funkcí dohromady – slyšeli jste už o omyvatelné barvě, která zároveň chrání povrchy před plísněmi? Nebo o podlahové stěrce, která zefektivňuje výsledek díky kombinaci cementu a sádry? Díky těmto produktům je práce efektivnější a výsledek zůstává 100%. Kvalitní stavební chemie každé stavby je navíc šetrnější k životnímu prostředí.

Technologie v souladu se životním prostředím

Pamatujete si, jak to kdysi vypadalo na stavbě? Dělníci si svépomoci míchali maltu i beton a základy kopali ručně. Dnes je na stavbě pracovníků méně a těžkou práci dělají stroje. Budování stavby je díky technologiím výrazně rychlejší a preciznější, ale také zasahuje víc do okolního prostředí. Proto dnes firmy a řemeslníci ve velkém řeší otázku ekologie a snaží se o budování udržitelných staveb. Při práci snižují spotřebu vody i energií, dbají na nižší produkci odpadu a pokud je to možné, upřednostňují recyklované materiály. Podstatnou roli zde hraje i používání kvalitních materiálů. Ty mají delší životnost a díky tomu nižší dopad na své okolí.

Zajímavostí jsou ekologické certifikáty, které mohou firmy získat. Certifikace (jako například LEED v4 nebo BREEAM) obdrží jenom firmy a značky, jejichž produkty jsou vhodné pro ekologické a udržitelné stavby.

Vždy o krok lepší stavební chemie

Rychlost, s jakou stavby v dnešní době vznikají, by nebyla možná bez kvalitní stavební chemie. Ta funguje jako neviditelná síla každé stavby, od které se odráží i její kvalita. Víte, jak takový materiál vzniká? Důležitý je hlavně výzkum, který umožňuje vývoj nových a lepších produktů. V České republice za ním stojí značka MAPEI, která spolupracuje s univerzitami i laboratořemi po celém světě. Díky tomu jsou jejich produkty vždy o krok vpřed a vhodné i do praktického života – pokud totiž stavební chemie zvládne váhu tramvají na vytížené lince, určitě zvládne i živou domácnost.

Firma jako rádce i parťák při stavbě

Vrháte se do domácích oprav a rekonstrukcí na vlastní pěst? Nevíte si rady s požadavkem vašeho zákazníka? Nebo jste narazili na technický problém s materiálem? Radu můžete najít u zkušenějších. MAPEI technici poradí kdykoliv, když si nebudete vědět rady. Nebo si můžete stáhnout kompletního průvodce stavbou i rekonstrukcí od podlahy po střechu, který vám krok po kroku ukáže, jak na to. Stáhněte si ho a zapojte se rovnou i do soutěže o elektrokolo.

Dnes firmy s oblibou vzdělávají i řemeslníky. Jedině tak zaručí, že budou vědět o všech trendech v materiálech a umět je používat, aby zákazníkům nabídli to nejlepší a nechávali za sebou kvalitně odvedenou práci.

S pomocí kvalitní stavební chemie vznikají i projekty, které jsou v souladu s přírodou
S pomocí kvalitní stavební chemie vznikají i projekty, které jsou v souladu s přírodou

Základ kvalitních staveb zůstává stejný

I když se obor stavebnictví posouvá a neustále vznikají nové technologie i materiály, některé věci se nemění. Kvalitní projekt může vzniknout jen v případě, že se potkají správní lidé a jejich vize. Dobrou stavbu totiž tvoří v první řadě její návrh a architektonické řešení. Poté je nutný výběr firmy se zkušenými řemeslníky, která rozumí řízení stavby a používá moderní technologie včetně stavební chemie. A když se všechny tyhle věci spojí, vznikají stavby žijící generace.