PHILIPPE STARCK – současný světový designér č. 1

PHILIPPE STARCK – současný světový designér č. 1

Kdo se alespoň trochu zajímá o interiérový design a architekturu nebo si jen občas prolistuje časopisy a knihy o bydlení, setkal se již určitě se jménem Philippe Starck. Tento Francouz (narozen 1949) a světoobčan je totiž současnou světovou jedničkou v oblasti designu. Jak je to možné, že právě on se již za svého života zapsal nesmazatelně do dějin ?

Spoříte energii? Využijte bezplatného poradenství ECČB

Spoříte energii? Využijte bezplatného poradenství ECČB

„Energy Centre České Budějovice – 5 let úspěšné přeshraniční spolupráce v oblasti efektivního hospodaření s energiemi“.

Pozvánka na tiskovou konferenci.
Termín konání: úterý 21. října 2003, od 14:00 hod
Místo konání: Hotel Malý pivovar, Primátorský salónek v 1. patře, Karla IV. 8-10, České Budějovice.

Řešení našel Odbor rozvoje a cestovního ruchu

Řešení našel Odbor rozvoje a cestovního ruchu

Ohlédneme-li se zpět, není mnoho událostí, které by nám utkvěly v mysli tak, jako rozsáhlé povodně, jenž zasáhly naší republiku v druhé polovině srpna roku 2002.

Jedním z nejvíce postižených míst bylo město České Budějovice, kde ničivý živel zasáhl ve dvou povodňových vlnách. Druhá z nich dokázala, i navzdory rychle vybudované stěně z pytlů naplněných pískem, vystoupat z břehů Vltavy a zaplavit jednu část města - Pražské předměstí, které bylo několik metrů pod vodou. Není divu, ničivost a rozsah povodní byly nejvyšší za posledních 150 let v historii českého národa. Škody způsobené povodněmi si vyžádaly desítky miliard korun.

Výkon povolání autorizovaných  architektů, inženýrů a techniků

Výkon povolání autorizovaných architektů, inženýrů a techniků

Zákon České národní rady č. 360/1992 Sb. (o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě) upravuje:

  • postavení, práva a povinnosti autorizovaných architektů,
  • postavení, práva a povinnosti autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, způsob a podmínky udělování autorizace,
  • vznik, pravomoc a působnost České komory architektů a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Úplné znění zákona 360/1992 Sb. a seznam autorizovaných osob najdete na webových stránkách http://www.ckait.cz.

Dobrá rada zdarma?

Dobrá rada zdarma?

V jihočeské obci Věžovatá Pláně (okr. Český Krumlov ) pořádá v sobotu 13. září 2003 občanské sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) ve spolupráci s místním starostou, panem Josefem Machem akci s názvem „Bezplatné energetické poradenství v obci Věžovatá Pláně“. Akce se uskuteční v „Solárním školícím centru“ v budově zdejší restaurace a začne v 19:00 hod. Akce se mohou zúčastnit všichni zájemci, nejen obyvatelé obce Věžovatá Pláně. Cílem akce je poskytnout fundované informace z oblasti úspor energií, stavebnictví, vytápění a využití obnovitelných zdrojů energie.
Na základě dohody s panem starostou Machem, který aktivně podporuje a propaguje myšlenku efektivního využívání energie ve své obci, přijedou energetičtí poradci ECČB přímo „na místo“.

Poradenské středisko Energy Centre České Budějovice

Poradenské středisko Energy Centre České Budějovice

Občanské sdružení Energy Centre České Budějovice (ECČB) je poradenské středisko, které nabízí nezávislé a bezplatné poradenství v oblasti efektivního hospodaření se všemi druhy energií, úspor energií a možností využívání obnovitelných zdrojů energie. Za pět let existence ECČB již bylo provedeno více než 3 600 bezplatných energetických poradenství. O spokojenosti zájemců o poradenství z řad občanů, veřejné správy a podnikatelů vypovídá provedený průzkum, podle kterého bylo 90 % osob, které navštívily ECČB se žádostí o poradenství, velice spokojeno s úrovní poskytnutých konzultací. Z výsledků dále vyplývá, že 56 % zájemců o poradenství realizovalo veškerá energeticky úsporná opatření, která jim doporučili energetičtí poradci ECČB. Dalších 28 % osob provedlo navržená opatření pouze částečně, a to z důvodu nedostatečných finančních prostředků. V těchto případech šlo převážně o větší akce, např. o celkovou rekonstrukci staršího domu.