Přitápění dřevem v krbu Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

V dnešní době lze nákup a prodej palivového dřeva provést i přes internet. Ale palivové dřevo nemá vždy stejné vlastnosti, a proto je nutné znát i další parametry kupovaného dřeva, které pak ovlivňují proces vytápění dřevem. Právě na ty jsme se podívali v tomto článku.

Vlastnosti jsou dány především druhem dřeva, ale i obsahem vody, jak je dřevo zpracované, kde je vytěžené apod.

Druhy palivového dřeva

V našich podmínkách se setkáme s dvěma základními druhy, a to tvrdé a měkké dřevo. Mezi tvrdá dřeva řadíme např. buk, dub a další. Mezi měkká dřeva pak smrk, borovice atd.

Tvrdé palivové dřevo

Kromě již uvedeného dubu, buku lze do této kategorie zařadit habr, akát, ovocné stromy jako třešeň, švestku a jabloň. Toto dřevo má vyšší hustotu, tzn. je těžší a hoří pomaleji. U nás je velice oblíbené, ale je dražší než měkké dřevo. K vytápění se pak hodí nejvíce buk, habr, jasan a akát, protože mají slabou kůru, méně tříslovin, a nezanášejí tolik spalinové cesty.

Tvrdé palivové dřevo
Tvrdé palivové dřevo

Měkké palivové dřevo

Opět kromě smrku a borovice jsou to jedle, modřín, lípa, olše a další. Mají nižší hustotu, proto snadněji vzplanou a rychleji hoří, tzn. jsou vhodná pro rychlejší vytopení prostoru. Lze z nich snadněji vyrobit i třísky pro zatápění.

Vlhkost palivového dřeva

Ta hraje zásadní roli pro efektivitu spalování. Ať tvrdé či měkké dřevo, vždy je nejlepší použít tzv. suché dřevo, tedy takové, které obsahuje cca 20–25 % objemové vody. Pokud nemáte čas a prostor na sušení dřeva, hledejte firmu, která nabízí prodej suchého palivového dřeva.

Forma zpracování dřeva

Zde záleží na tom, zda si sami dřevo zpracujete, proto budete hledat prodej palivového dřeva v kládách, nebo už chcete přímo topit a hledáte přímo prodej palivového dříví, které je už vyschlé, nařezané a naštípané.

Vlhkost palivového dřeva ovlivníme i vhodným skladováním
Vlhkost palivového dřeva ovlivníme i vhodným skladováním

Měrné jednotky

Nejčastěji používané měrné jednotky při prodeji dřeva jsou dvě:

  • Prostorový metr sypaný (prms) to je 1m3 volně sypaného dřeva a reálně obsahuje 40–50% dřeva.
  • Prostorový metr rovnaný (prmr) je 1m3 skládaných polen a obsahuje 60-75% dřeva

A pro ty, kteří si dřevo dále zpracovávají lze použít i tzv. plnometr, což je 1m3 plné dřevní hmoty.

Výše zmíněné informace by vám měly pomoci při nákupu a výběru palivového dřeva přesně pro vaše potřeby. Když se jich budete držet, nemůžete vybrat špatně.