Toxická zahrada plná jedů. Nemáte ji náhodou také vy? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Co všechno si dobrovolně vpravujeme do zahrádek, do jejich půdy a potažmo i do ovoce a zeleniny, kterou na nich vypěstujeme? A je to opravdu nutné?

Pesticidy a herbicidy, fungicidy. Užitečné jedy?

Boj s plevelem nebo škůdci nikdy nekončí. Nepřeberné množství přípravků slibuje, že vás ochrání, což často také splní. Ale za jakou cenu? 

Pesticidy zlikvidují i hmyz nebo obojživelníky, kteří zahradu brání a čistí právě od škodlivých, nežádoucích druhů. A ani herbicidy nemají čistý štít. Některé výrobky, které jsou u nás v prodeji, už se jinde kvůli riziku, že jde o karcinogenní látky, používat nesmějí…

Možná je namístě přiznat si skutečnost, že válku proti škůdcům nebo plevelu vyhrát prostě nelze a měli bychom se smířit i s určitými ztrátami na úrodě. A nebo se třeba pokusit vybudovat zahradu, která si se škůdci poradí sama

Železniční pražce. Jedovatý evergreen našich zahrad
Železniční pražce. Jedovatý evergreen našich zahrad

Recyklace nemusí být vždy ku prospěchu

Někteří zahrádkáři se neštítí ničeho, aby ušetřili pár korun. Nebo se v dobré víře snaží zužitkovat i věci, které už svému původnímu účelu dosloužily. 

Krásným případem mohou být třeba železniční pražce nebo telegrafní sloupy. Obzvlášť pražce se u nás často využívají pro stavbu zídek, základů pro ploty nebo jako schůdky. Železniční pražce se na zahrádce hezky vyjímají a jsou praktické – jenže také vysoce toxické. Jsou ošetřeny hloubkovou impregnací, která se z nich uvolňuje do půdy a do vody. Jde zkrátka o toxický odpad. O potřísnění oleji z vlakových souprav nemluvě.

Stejné je to také s telegrafními sloupy, které se občas používají třeba jako sloupky pro oplocení. Jejich impregnace opravdu není na zahrádku vhodná. A možná se budete divit, i populární euro palety mohou být toxické

A když jsme u těch dřevěných materiálů, někteří zahradní kutilové vnímají recyklaci třeba také v tom smyslu, že dřevěné prvky impregnují vyjetým motorovým olejem. Ne, není to dobrý nápad. 

Kam s ojetými pneumatikami? Přece na zahradu!

Dalším objektem, který si někteří kreativní zahrádkáři oblíbili, jsou ojeté pneumatiky. Proč je odvážet do autoservisu nebo jiného místa zpětného odběru, když jimi můžeme olemovat záhon, že?

I když se názory na toxicitu v přírodě uložených pneumatik různí, je jisté, že obsahují slušný koktejl jedovatých látek a těžkých kovů. Pokud chcete celé roky nebo desetiletí jíst zeleninu vypěstovanou z pneumatikového květináče, přejeme vám dobrou chuť a pevné zdraví.

O pneumatikách také víme, že mohou uvolňovat drobné plastové částečky, kterým věnujeme následující odstavec.

Pneumatiky do přírody ani na zahradu nepatří
Pneumatiky do přírody ani na zahradu nepatří

Mikroplasty do každé zahrady!

Téma neviditelného plastového odpadu je hodně čerstvé. Zjišťuje se, že plastové výrobky se rozpadají na drobné částice, které zamořují vodu i půdu. Mikroplasty se dostávají do potravního řetězce mořských i pozemských zvířat a ve formě jídla a pití i na náš stůl. 

Teď se rozhlédněte po své zahradě. Kolik plastových výrobků využíváte? Motouzy, kterými přivazujete rostliny k tyčkám, které se časem třepí. Plastové sítě, fólie a plachty, ze kterých povlávají vlákna… To vše časem degraduje, rozpadá se a časem se to s velkou pravděpodobností ocitne i na vašem talíři.

Á propos, používáte na zahrádce strunovou sekačku? Kam myslíte, že během sekání mizí ta plastová struna? 

Plastový motouz rychle degraduje a rozpadá se
Plastový motouz rychle degraduje a rozpadá se
Plastové materiály dnes v zahradě najdeme opravdu na každém kroku. Je to ale opravdu nutné? A je to neškodné?
Plastové materiály dnes v zahradě najdeme opravdu na každém kroku. Je to ale opravdu nutné? A je to neškodné?

Jak z toho ven? S přírodními materiály chybu neuděláte

Podle toho, co jsme uvedli výše, se dá usoudit, že čeští zahrádkáři jsou neuvěřitelně kreativní lidé. Možná by stačilo, kdyby tuto kreativitu zapojili trochu jiným směrem. Hledali způsoby, jak zužitkovat přírodě přátelštější materiály a postupy, jak pečovat o své zahrádky. 

Poděkovala by jim nejenom naše příroda, ale také jejich vlastní tělo.