Vánoční osvětlení změní tvář obcí a měst Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Vánoční dekorační osvětlení, to není jen světelná výzdoba pro naše rodinné domy, zahrady, balkóny a okna bytů, ale i profesionální dekorační svítidla pro obce, města a firmy. Osvětlení nákupních center, barů a restaurací, svítící motivy pro sloupy veřejného osvětlení, profesionální osvětlení velkých vánočních stromů, převěsy přes ulice a další sortiment změní jednou ročně charakter a tvář našich obcí a měst. Jako novinka jsou letos představeny LED girlady s efektem padajícího sněhu, LED závěsy a rampouchy jsou nabízené jako AKČNÍ výzdoba domů a stromů, tedy za akční ceny.

Jako výzdoba se používá v zásadě několik základních druhů vánočního osvětlení: světelné řetězy, rampouchy, krápníky, světelné hadice, kabely, sítě a závěsy, girlandy a samostatné světelné motivy.

Kde všude lze vánoční světelné dekorace použít

  • na osvětlení fasád domů
  • na sloupy a stožáry (v ulicích a parcích, pěších zónách)
  • jako světelné lemování domů a jejich konstrukčních prvků 
  • na římsy, vchody, terasy a vnější stranu oken
  • na osvětlení živých keřů a stromů
  • na osvětlení zavěšené přes ulice
  • jako vnitřní osvětlení (domácnosti, obchodní prostory, bary, restaurace, …)
  • využití najdou samozřejmě i na vánočních stromcích
  • jako volně stojící dekorace v zahradách a parcích
  • vhodné je i jakékoli jiné využití podle lidské fantazie
Před výběrem dekorativního osvětlení je nutné nejprve rozhodnout, jestli je výzdoba určena do interiéru či ven. Exteriérové osvětlení musí být odolné vůči povětrnostním vlivům, čemuž odpovídá i vyšší cena. Proto není vhodné do interiéru, zbytečně byste přepláceli. Dále se rozhodujeme mezi žárovkami či moderními LED svítidly s extrémně nízkou spotřebou elektrické energie (LED pracují s velmi nízkými hodnotami proudu a napětí) a dlouhou životností.

Při výběru jsou zásadní také rozměry dekorace, délky kabelů a počty i provedení světelných zdrojů. Tato kritéria opět ovlivňují cenu. Zajímat by nás mělo i případné umístění konktorů, díky kterým lze dekoraci prodlužovat či na ni napojovat a rozbočovat další stejné či odlišné prvky. 
Foto: Repam, venkovní vánoční světelné dekorace - řetězy
Foto: Repam, venkovní vánoční světelné dekorace - řetězy
Foto: Repam, venkovní vánoční světelné dekorace - motivy
Foto: Repam, venkovní vánoční světelné dekorace - motivy
LED světelné dekorace jsou nabízené v barvách: studená a teplá bílá (teplá bílá je podobná žárovkovému světlu), červená, modrá, oranžová, zelená a multicolor (jeden světelný zdroj, který mění svou barvu). Dále jsou nabízeny takzvané FROSTED LED (efekt jako u mléčné žárovky) a FLASH LED (v pravidelných časových intervalech vytvářejí některé LED v řadě záblesk, dochází tak k efektu třpytu). FLASH efektu dosahují i takzvané FLASH „žárovky.“

LED (Light Emitting Diode - dioda emitující světlo) je elektronická polovodičová součástka, která obsahuje přechod P-N. Je schopna vyzařovat kromě infra a UV záření právě i viditelné světlo. Základními barvami LED jsou červená, zelená a modrá, další barvy získáváme jejich kombinací, bílou barvu získáváme za pomoci luminoforu. Více například ZDE.
Foto: Repam, LED girlanda
Foto: Repam, LED girlanda

Druhy vánočních světelných dekorací

Světelné řetězy jsou vůbec nejčastějším druhem vánočního dekoračního osvětlení. Na nosném kabelu jsou umístěné světelné zdroje, LED či žárovkové. Používají se k dekoracím vánočních stromků v interiérech i vánočních stromů venku, k dekoracím budov včetně jejich střech, oken, balkónů, říms a podobně. Jsou tedy vhodné pro venkovní i vnitřní osvětlení, záleží jen na jejich provedení.

Světelné kabely jsou vhodné k lemování budov a jejich střech či třeba stromů, ale i k vytváření motivů. Jde vlastně o hadice se „zalitými“ světelnými zdroji. Nabízené jsou v mnoha barvách i jejich kombinacích, jako LED i žárovkové zdroje světla. Vhodné jsou pro venkovní i vnitřní osvětlení, záleží na jejich provedení. Mohou mít pevně danou délku, nebo jsou prodloužitelné.
Foto: Repam, světelné řetězy a rampouchy
Foto: Repam, světelné řetězy a rampouchy
Foto: Repam, světelný řetěz
Foto: Repam, světelný řetěz
Foto: Repam, světelný kabel
Foto: Repam, světelný kabel
Foto: Repam, světelná girlanda
Foto: Repam, světelná girlanda
Světelné sítě jsou konstruované jako sítě nosných kabelů, osazených světelnými zdroji. Jsou vhodné k lemování keřů a stromů včetně vánočních stromků a stromů, ale i k lemování balkónů, teras a říms. Jsou vyráběné v mnoha barvách, s LED či žárovkovými zdroji světla. Jsou podle svého provedení vhodné pro venkovní i vnitřní osvětlení.

Světelné krápníky a rampouchy jsou v zimě velmi oblíbené. Jejich dekorační schopnosti významně překračují vánoční období. Jsou konstruované jako nosný kabel, ze kterého visí další kabely různých délek. Tyto „svislé“ kabely jsou osazené světelnými zdroji. Za tmy tak vytvářejí dojem skutečných rampouchů, což může podtrhnout i realistická bílá barva světla. Lze jimi lemovat domy, okna, balkóny, římsy, terasy či střechy. Opět jsou vhodné pro venkovní i vnitřní osvětlení a vyrábí se v mnoha barvách, což platí i pro nosný kabel. Oproti krápníkům a rampouchům jsou světelné závěsy konstruované jako nosný kabel, ze kterého visí další kabely o stejné délce, opět osazené světelnými zdroji.
Foto: Repam, světelné rampouchy
Foto: Repam, světelné rampouchy
Foto: Repam, světelné rampouchy
Foto: Repam, světelné rampouchy
Foto: Repam, světelné rampouchy
Foto: Repam, světelné rampouchy
Foto: Repam, venkovní osvětlení stromů
Foto: Repam, venkovní osvětlení stromů
Světelné motivy jsou konstrukcemi, které využívají tvarování světelných kabelů do požadovaného motivu. Používají se ke zdobení domů, sloupů veřejného osvětlení či ulic, kdy jsou motivy zavěšené mezi domy. Vhodné jsou i ke zdobení oken či balkónů, mnohdy se s nimi setkáme i v přízemní podobě, kdy prostě stojí na zemi. Vyrábí se v mnoha barvách a kombinacích barev, s LED či žárovkovými zdroji světla. Jsou vhodné pro venkovní i vnitřní osvětlení, podle provedení může být motiv třeba před i za oknem.

Samostatnou kapitolou je použití vánoční světelné dekorace pro účely zdobení zahrad, parků a veřejných prostranství. Využít lze všechny zmíněné typy svítidel v jejich venkovním provedení, ale i světelné girlandy, keříky, stromky, stromy a větvičky, pyramidy, převisy a umělé jehličí. Opět jsou nabízené s LED i žárovkovými zdroji. Použít je lze i v interiéru.
Široký sortiment vánočního dekoračního osvětlení najdete v e-shopu www.svetelnavyzdoba.cz.
Foto: Repam, světelný motiv
Foto: Repam, světelný motiv
REPAM ELEKTRO s.r.o. Poslat poptávku