Vybíráte novou manželskou postel? Jakými pravidly je dobré se řídit? Zobrazit fotky zobrazit 16 fotek

Na nové posteli chceme pohodlně odpočívat a spát, probouzet se odpočatí a nabití energií. O to více, pokud jde o postel manželskou, která plní více funkcí rovnou pro dva lidi. A když se v noci probudí do tmy nejmenší ratolest a připluje pod peřinu, také se musí vejít.

Myslete i na ty nejmenší, když se jim zasteskne a nebo utíkají před noční můrou

Pamatuji si dobu, kdy jsme měli dvě malé děti rok a půl narozené od sebe a často jsme se na naší dvojposteli probouzeli ve čtyřech. Rozlámaní, pošťouchaní, potlučení, jenom děti byly spokojené. Výběr manželské postele má prostě i aspekty, na které ještě mladí a bezdětní nemyslíme.

V každém případě ale manželskou postel vybíráme samozřejmě především pro sebe a výše popsaný aspekt lze jednoduše vyřešit po bedlivém uvážení větší šířkou postele. To víte, naše děti jsou již dosti rozmazlené a místo za pecí či v šuplíku skříně jim skutečně stačit nebude, pokud se jim zasteskne, leknou se „bubáka“ a nebo prostě mají jen strach ze tmy.

Manželská dvoupostel v prostorné ložnici s ohromným výhledem
Manželská dvoupostel v prostorné ložnici s ohromným výhledem

V posteli trávíme až třetinu života

Určitě bychom měli mít před výběrem postele na mysli, že na ní strávíme až třetinu svého života. Dejte proto výběru patřičnou prioritu. Ovšem nejde jen o postel, ale především o rošt a hlavně o matraci. Pokud vybereme dobře a postel povlečeme čistým, voňavým povlečením, budeme spát „jako v bavlnce“. Do dětských a hostinských pokojů jsou ideální jednolůžka ovšem do ložnic volíme až na výjimky zásadně dvoulůžko. Jednolůžko v ložnicích preferují starší, nemocní lidé.

Manželská dvoupostel skromnějších parametrů a z dřevotřísky
Manželská dvoupostel skromnějších parametrů a z dřevotřísky

Historicky tradiční masiv

Historickou tradicí jsou masivní dřevěné manželské postele, stejně tak nabídnou dlouhou životnost konstrukce ocelové. U ostatních materiálů je to tak trochu loterie, dřevotříska a pilinotříska mnoho nevydrží, navíc jsou takové postele velmi těžké, i když křehké a především kotevní prvky a zámky se z těchto materiálů snadno vylamují. Je prostě třeba důsledně prohlédnout, z čeho je ta která postel vyrobena a jak je konstruována.

Není nad masiv
Není nad masiv

Dřevotřísku „moc nebrat“

Dřevotřískové postele navíc nevypadají ani příliš hezky a nevoní pravým dřevem, nýbrž páchnou po lepidle. U masivů se nabízí smrk, borovice, buk, olše, dub a další materiály. Pokud máte doma třeba schovaný poklad v podobě starého, proschlého ořechového dřeva, bude s z něj postel z nádhernou kresbou, stejně jako třeba masivní schodiště apod. Takovou postel si samozřejmě necháte vyrobit na zakázku u zkušeného truhláře, začínajícímu či amatérovi drahocenný materiál ke zpracování nedávejte.

Čalouněná manželská dvoupostel
Čalouněná manželská dvoupostel

Kov nebo čalounění

Jestliže ale nedáváte přednost masivu a nechcete ani lacinou sektorovou dřevotřísku, nabízí se kov a nebo postele čalouněné, ovšem pozor, vybírejte pouze ty, jejichž základem je opět kvalitní kovová konstrukce. A dokonce i kovová postel nemusí být dostatečně pevná a odolná. Pozor tedy na kvalitu konstrukce! Manželská postel by prostě měla být dostatečně stabilní, i když zrovna nejste příliš velkými „divochy“, ani nevážíte přes sto kilogramů a více. Úskalím postelí čalouněných je pro změnu problém s čištěním a odvětráváním. Určitě nevolte jako manželskou postel rozkládací lůžka, dlouhodobě by to mělo fatální následky.

Kovová dvoupostel
Kovová dvoupostel

Klíčová role roštů a matrací

Co je však na postelích ještě zásadnější, to jsou rošty a matrace. U dvojpostele je na uváženou, zda volit jednu velkou, společnou matraci a nebo matrace 2, které umožňují různé polohování roštů. Přece jen vedle sebe leží dva lidé různých potřeb a to platí i pro odpočinek. Důležitá je také velikost postele, které odpovídá i velikost matrace (matrací). Zásadní je hlavně délka postavy. Vzhledem k různým možným tvarům a velikostem postelí jde vlastně především o velikost matrace, postel pak může být i o dost větší, třeba i s prostorem pro sezení po okrajích.

Box spring představuje skladbu matarací
Box spring představuje skladbu matarací

Rozměry matrací

Kromě zdravotních požadavků jsou zásadní správné rozměry matrace, složení a tvrdost resp. měkkost, členění matrace do zón a případně i skladba matrací různých vlastností (tzv. boxspring postele). Rozměry matrace jsou limitovány rozměry postele a tedy i roštu. Menší matraci nemá smysl pořizovat, větší by se na své místo ani nevešla. Proto je zásadní vybírat postel a do ní odpovídající rošt podle rozměrů matrace, jaké potřebujeme. Matrace je prostě tím nejdůležitějším, co si pro své spaní kupujeme.

Dvojpostel s matrací
Dvojpostel s matrací

Správnou délku matrace zvolíme tak, že ke své tělesné výšce připočteme délku chodidla (20 až 30 cm navíc, tzv. „patní“ prostor). Delší matrace není problém, kratší ano. Minimální šířka jednoho lůžka by přitom měla být 90 cm v případě dvoulůžek, u samostatných lůžek ale až 120 až 140 cm. 90 cm však představuje i zde standard. A aby se nám pohodlně vstávalo z postele, je vhodná výška postele okolo 50 cm (pozor – tento údaj nepředstavuje výšku matrace, ale umístění roštu na posteli. Samotná výška matrace se pak nejčastěji pohybuje alespoň na hodnotě 14 cm, u matrací s pružinami 15 cm, ovšem pružiny nesmí být nikdy cítit. Výška matrace se prostě vždy odvíjí od jejího složení. Je třeba zbystřit, pokud narazíte na velice tenkou matraci, taková matrace se většinou rychle proleží.

Nejčastější rozměry dvoulůžek jsou 140/160/180 (šířky) x 200/210/220 (délky). Ale můžete si pořídit i „větší letiště“, ovšem většinou jen na zakázku, případně jako originální a velmi drahé designové modely.

A ještě jednou box spring
A ještě jednou box spring

Složení matrací a zónování

Samotné složení matrací, materiály a zónování matrací je tématem na samostatný článek. Nabídka je dnes natolik široké, že je velmi těžké se orientovat. Ovšem u prověřeného, značkového výrobce postelí nemůžeme očekávat doporučení nekvalitních matrací. Proto je dobré se při volbě postelí již vyrobených orientovat podle značky. Pokud si necháváte postel vyrobit na zakázku, je třeba podrobné konzultace s prodejcem matrací a roštů. Měl by vám položit zásadní otázky a umožnit vám matrace vyzkoušet.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Oddělená manželská lůžka pro starší páry
Oddělená manželská lůžka pro starší páry
Dvoupostel
Dvoupostel
Dvoupostel
Dvoupostel
Malá dvoupostel
Malá dvoupostel
Dvoupostel
Dvoupostel