Žeržej Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Žeržej nebo také jersey je jedním z nejoblíbenějších materiálů pro povlečení. Čím to, že si získal právě tento materiál tak obrovskou popularitu? A jak se o žeržej správně starat, aby vám dělalo ložní prádlo radost co nejdéle?

Co je žeržej neboli jersey?

Měkká a pružná pletenina žeržej se na začátku vyráběla z vlny. Dnešní jersey může být i z dalších materiálů, z nichž je však nejčastější právě bavlna, různé bavlněné směsi, ale může být také ze syntetických vláken.

Hlavním poznávacím znakem jersey je hladká přední strana s jednoduchým žebrovým úpletem. Zadní strana je u povlečení z tohoto materiálu naopak nařasená s typickými smyčkami.

Nejoblíbenějším a nejpříjemnějším materiálem je Mako jersey neboli egyptská bavlna se skvělou prodyšností a absorpcí vlhkosti. Mako žeržej dodá vaší ložnici skutečný dotek luxusu a to nejen po stránce designu, ale také pohodlí, které vašemu spánku přinese.

Hlavní vlastnosti žeržeje

Jersey je ideální textilií pro každodenní použití. Díky svým všestranným vlastnostem si najde využití v každém domově.

Jersey je velmi pružným materiálem. Pletená struktura tohoto materiálu je ideální pro prostěradla, která se vám budou snadno povlíkat. Další důležitou vlastností je jeho měkkost, díky které se budete do peřin těšit ještě víc.

Jako materiál na povlečení je žeržej skvělý i díky své prodyšnosti, která eliminuje nepříjemné noční pocení.

Velkým bonusem tohoto materiálu je také jeho neprůhlednost. Díky pletenému složení jsou vlákna těsně u sebe, takže jimi neprochází světlo.

Chcete si dopřát něco skutečně speciálního? Lycra prostěradla z bavlny a spandexu jsou v kategorii ložního prádla takovým malým zázrakem. Jsou totiž extrémně pružná a přizpůsobivá, to znamená, že i když se v noci vrtíte sebevíc, s prostěradlem to ani nehne a vaše postel tak bude i po té nejdivočejší noci vypadat jak ze škatulky.

Péče o žeržej
Péče o žeržej

Péče o žeržej – jak se o povlečení a ostatní textilie ze žeržeje starat, aby vám vydrželo co nejdéle?

V tomto ohledu pro vás máme naprosto vynikající zprávu. Jersey je v podstatě bezúdržbový materiál.

Naprosto stačí prostěradla a další ložní textilie z žeržeje jednou týdně vyprat na 40 °C, nechat uschnout a máte hotovo.

Žeržej nemusíte žehlit ani těmto textiliím věnovat jinou speciální péči. Jen si budete užívat pohodlí, které vám nabízí.