Spánek na kvalitní matraci Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Odborníci by nám jistě dali za pravdu, že by se výběr matrace neměl podcenit. Vhodně zvolená matrace totiž zajistí vašemu tělu dostatečnou oporu a zaručí i kvalitní spánek. Kdo by měl zvolit tvrdou matraci?

Kvalitní matrace je pro spánek důležitá

V případě, že máte problémy se spánkem, často se v noci probouzíte nebo se budíte s bolestí zad a krční páteře, může to být signál k tomu, abyste si pořídili novou matraci. Špatně zvolená matrace totiž může ovlivnit váš každodenní život. Nejenže může způsobovat bolesti celého těla, ale také být příčinou nedostatku spánku, který může vést k celé řadě zdravotních obtíží.

Nedostatek spánku má negativní vliv například na naši hmotnost, náladu, pozornost a také na soustředění a může vést i ke vzniku úzkostí a depresí.

Kvalitní spánek je pro plnohodnotný život nepostradatelný.
Kvalitní spánek je pro plnohodnotný život nepostradatelný.

Podle čeho vybírat kvalitní matraci?

Pochopitelně neexistuje univerzální matrace, která by vyhovovala všem, každé tělo je totiž jiné a jeho potřeby se mění v závislosti na věku i na poloze při spánku. Výběr matrace by se tedy měl odvíjet od toho, pro koho je matrace určena. Nejčastější jsou pěnové a taštičkové matrace.

Matraci proto vybírejte podle věku, váhy a výšky. Zohledněte také zdravotní problémy, například bolesti zad a alergie. Na trhu jsou aktuálně k dostání speciální matrace i pro alergiky a astmatiky. V neposlední řadě je třeba při výběru zohlednit polohu těla při spánku. Jiná matrace je vhodná pro lidi, kteří jsou zvyklí spát na zádech, a jiná pro ty, kteří preferují polohu na boku.

Označení a stupně tvrdosti matrace

Tvrdost matrace je společně s materiálem jednou z nejdůležitějších vlastností matrace. Běžně se setkáte se čtyřmi stupni tvrdosti:

  • Tvrdost 1 (T1) označuje nejměkčí matrace, které většinou upřednostňují ženy, osoby s bolestmi kloubů a starší lidé.
  • Tvrdost 2 (T2) je spojena se středně měkkými matracemi, které opět nejčastěji volí ženy.
  • Tvrdé matrace jsou označeny číslem 3 (T3) a většinou je preferují muži.
  • Pod označením 4 (T4) se ukrývají nejtvrdší matrace, které jsou opět častou volbou mužů a také osob s vyšší váhou.

K dostání jsou i matrace s kombinovanou tvrdostí, které jsou na jedné straně měkčí než na druhé.

Jak řešit tvrdost matrace u manželských postelí?

Dáváte přednost měkké matraci, ale váš partner preferuje tvrdou? V tomto případě můžete zvolit partnerskou matraci s dvojí tvrdostí. Tyto matrace jsou navrženy tak, aby každý partner mohl spát na matraci s tvrdostí, která mu vyhovuje.

Partnerské matrace zajistí potřebný komfort oběma partnerům.
Partnerské matrace zajistí potřebný komfort oběma partnerům.

Pro koho je vhodná tvrdá matrace?

Už jsme lehce nastínili, že tvrdší matrace obvykle preferují muži. Je možné, že narazíte na tvrzení, že čím je matrace tvrdší, tím je pro vaše tělo lepší. Toto tvrzení však není podle odborníků zcela pravdivé, protože každý člověk má jiné potřeby.

Tvrdé matrace jsou vhodné zejména pro osoby s nadváhou. Tvrdé matrace mají delší životnost a poskytují pevnou oporu, proto často vyhovují lidem, kteří spí nejčastěji v poloze na břiše nebo na zádech.

Někteří výrobci kromě matrací s označením T3 a T4 nabízejí ještě extra tvrdé matrace označené jako T5. Tyto matrace jsou vhodné zejména pro lidi, kteří váží více než 150 kg.

Jak vybrat správnou tvrdost matrace?

Výběr správné tvrdosti matrace je velmi individuální, odvíjí se nejen od výše zmíněných faktorů, tedy věku, váhy a polohy při spánku, ale také od osobních preferencí.

Nicméně existuje způsob, jak poznáte, že je pro vás matrace příliš tvrdá nebo naopak příliš měkká. Správnou tvrdost poznáte, když si lehnete na záda a zkusíte vsunout dlaň do mezery vzniklé v oblasti kříže. Pokud se dlaň do mezery vejde a ještě je kolem ní volný prostor, je matrace příliš tvrdá. V případě, že se naopak dlaň do mezery nevejde vůbec, je matrace příliš měkká.

Chcete bezkonkurenční kvalitu? Vyberte si matrace Le Chomat, Ferreti a Materasso

Jak získat jistotu, že zvolíte opravdu kvalitní matraci, která vám bude sloužit řadu let? Tím, že sáhnete po prémiových matracích Le Chomat, Ferreti nebo Materasso. Jedná se o matrace, které využívají nejmodernější technologie tak, aby při spánku poskytly nejvyšší možný komfort. Jsou navíc založeny na kvalitních materiálech, pečlivém zpracování a pyšní se dlouhou životností.

Vybrat si můžete i z různých atypických rozměrů matrací (matrace 90x200 cm, 140x200 cm, 180x200 cm, 160x200 cm, 120x200 cm, 200x200 cm a další), nebo si dokonce nechat vyrobit matraci na míru.

Topper a rošt: Ještě větší komfort a ochrana matrace

Chcete si dopřát při spánku ještě větší pohodlí a navíc chránit svou matraci před ušpiněním nebo poškozením? Pak doporučujeme pořídit si i topper, který prodlužuje životnost matrace a zlepšuje její vlastnosti. Kromě toho má i skvělé termoregulační vlastnosti, takže je vhodnou volbou pro lidi, kteří se při spánku hodně potí.

Důležitou součástí postele je kromě matrace i rošt. Správně zvolený rošt podporuje vlastnosti matrace a má zásadní vliv na její životnost i odvětrávání. Existuje několik typů roštů, při výběru narazíte zejména na laťkové a lamelové. Lamelový rošt může být buďto pevný nebo polohovací. Polohovací rošt je vhodný pro všechny, kteří si v posteli rádi čtou, pro seniory a také pro osoby se zdravotními problémy.

Nepodceňujte péči o matraci a její životnost.
Nepodceňujte péči o matraci a její životnost.

Životnost matrace

V průměru se životnost matrace pohybuje okolo 7 až 10 let, setkáte se však i s matracemi s delší životností. Životnost matrace je velmi individuální, protože je závislá na řadě faktorů, ať už se jedná o kvalitu zpracování nebo materiál, ze kterého je vyrobená. Životnost navíc může prodloužit to, jak se o matraci staráte.

I kvalitní matrace se ale musí z hygienických důvodů pravidelně měnit. Přeci jen během noci vypotíme velké množství potu, které se dostává do matrace. Vlastnosti matrace a její kvalita už navíc po zhruba 7 letech není taková, jaká byla v době, kdy byla matrace nová.

O matraci správně pečujte

Pokud chcete, aby matrace plnila své funkce a vydržela vám co nejdéle, nezapomeňte o ni správně pečovat. Pravidelně ji větrejte, otáčejte a případně vysávejte. Čistěte ji také od skvrn a usazenin a používejte kvalitní potah na matraci neboli chránič matrace.