Pod pojmem fasáda si většina z nás představí vnější ochrannou vrstvu obvodového zdiva svého domu. Ta má zapůsobit především svým estetickým dojmem a dotvořit tak výsledný vizuální efekt objektu. To je však velký omyl. Fasáda má společně s tepelnou izolací velký význam i z hlediska zateplení domu. Ceny tepla v dnešní době rapidně rostou. Proto bychom si měli uvědomit, že kvalitní termoizolační fasáda je investicí, která se v topném období velmi rychle vrátí zpět.

Návrh zateplení

Fasádní systémy se liší dle stáří renovovaných staveb a při výstavbě použitých materiálů. U novostaveb je tepelná izolace ve většině případů součástí projektu. Zaměřme se tedy především na termoizolace rekonstruovaných objektů.

Celý systém zateplení je relativně složitý. Nutné je nejprve vypracovat předběžný odborný posudek . Až na základě tohoto posudku je vytvořen plán zateplení. V posudku je zohledněno mnoho kritérií, například odvod vlhkosti, akustika, množství materiálu a systém zpracování. Navíc je v neposlední řadě podstatné počítat i s detaily, se kterými si i zkušený amatér těžko poradí. Návrhy zateplení samozřejmě podléhají státní normě a příslušné legislativě. Norma: Tepelná ochrana budov (ČSN 73 0540: 2007); zákon 406/2006 Sb., vyhl. 137/1998 a vyhl. 213/2001 Sb.

Základní body posudku:
  1. průzkum materiálu současných obvodových zdí
  2. řešení zpracování postupu zateplení a související technologie
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Metody zateplení

Zateplovací metody známe dvě základní. První metodou je postup, kdy jsou jednotlivé vrstvy tepelné izolace spojené do jednoho celku. Podstatné zde je, že mezi vrstvami se nevyskytuje vzduchem vyplněná dutina. Izolační vrstva tedy tvoří jeden celek.

Druhou metodou je takzvaná odvětraná izolace. Tato metoda je náročnější na provedení. Mezi jednotlivými vrstvami je vzdušný prostor, sloužící k odvětrávání. Aby izolace dokonale splnila svůj účel, je ke správné funkci tohoto systému opět nutné dodržet všechny požadavky.

Používané materiály

V tomto oboru stavebnictví byly v poslední době materiály podstatně zdokonalené. Na trhu je jich nepřeberné množství a je třeba si z nich vybrat ideální kombinaci. Důležité je však vhodně zkombinovat materiály, které jsou jako součást tepelně izolační vrstvy a na ní nanášené omítky použité.

Pro svrchní fasádní vrstvy se dnes používají silikátové, silikonové nebo akrylátové omítky. Pod nimi je funkční tepelně izolační vrstva v podobě syntetických polymerů, konkrétně různých typů polystyrenu, nebo v některých případech moderních desek z minerálních vláken.

Doplňky

Jako dodatečné komponenty se v kombinaci s omítkami používají mnohé materiály. Od keramiky, ale i dřevěných doplňků, až po různé typy plechů, a to v mnoha tvarových i barevných odstínech. Díky těmto materiálům je vzhled fasády sladěn.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Zateplení domu a novou fasádu svěřte odborníkům

Zateplování budov je velice složitý proces, u kterého je důležité zvládnout jak přípravu celého návrhu, tak jeho úspěšnou realizaci. Proto je vhodné nechat zateplení fasády na odbornících. Ti si s danou problematikou vědí rady, jelikož mají nezaplatitelné zkušenosti. Dalšími dobrými důvody jsou úspora vašeho času a záruka kvality.

Omítky

Omítka je nepostradatelnou a většinou finální (neuvažujeme-li nátěr) součástí celé renovace exteriéru. Nanáší se jako poslední vrstva, ale i tak je důležité tento krok zvládnout bez negativních následků. Omítky se dříve nanášely ručně a velmi pracně. V dnešní době kvalitní firmy většinou využívají moderní technologie ´strojního omítání.´ Tato metoda skýtá mnohé výhody, jako odstranění zbytečného nepořádku a zbavení se dlouhého času, který jsme strávili nastavováním ideální konzistence. A co víc si přát, než mít kvalitní omítky s přesnou rovinností?

Strojní omítání se v dnešní době využívá u většiny možných použitých materiálů, a to i v kombinaci s předcházejícím provedením tepelné izolace. Strojově se nanášejí jak štuky, tak termoizolační jednovrstvé i dvouvrstvé omítky. Jediným zádrhelem by mohlo být zvolení ideální kombinace typu omítky a jejího podkladu, ale s tím by zkušený odborník neměl mít žádné potíže.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)