Zážitková expozice o stavbě pasivního domu na IBF Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Zážitková expozice o stavbě pasivního domu je určena rodičům i dětem a poprvé bude k vidění 23.-26. dubna v rámci stavebního veletrhu v Brně. Návštěvníci se tu dovědí, jak se v pasivním domě větrá třeba v zimě, když se nám nechce otevřít okno. Budou si moci zkusit co nejrychleji zaizolovat dům, vyskládat rám okna, anebo zastřílet na jeden pěkně nepovedený dům plný tepelných mostů. 

A DĚTI UŽ VÍ, JAK SE STAVÍ PASIVNÍ DŮM!

Pasivní dům je životní styl. Je to jednoduchá a bezpečná cesta, jak bydlet zdravě, dopřát si zasloužený komfort, a ušetřit skutečně hodně peněz za energie… Tohle všechno už budou vědět i malé děti. A to díky veliké zážitkové interaktivní expozici „Mámo, táto, pojďme bydlet zdravě!“

„Na začátku stála inspirace velkými světovými science centry, které dokázaly zaujmout a hravě přiblížit přírodní zákony, taje fyziky, chemie i mnohé dalším dětem i rodičů. Chtěli jsme stejným způsobem přiblížit svět energeticky šetrného stavění české veřejnosti, těm nejmenším, mládeži, rodičům a nakonec i těm nejstarším a nezkušenějším. A proto jsme vymysleli expozici, kde si všichni mohou doslova osahat vše důležité, co ke stavbě dobrého domu patří,“ říká Jan Bárta, ředitel osvětové organizace Centrum pasivního domu.

Celá interaktivní expozice má celkem 11 stanovišť na ploše zhruba 200 m2 a je založena na touze dětí zkoumat, hledat a hrát si. Výstava objasňuje, co je důležité při stavbě domu s ohledem na jeho energetickou šetrnost. Návštěvníci se tu dovědí, jak se v pasivním domě větrá třeba v zimě, když se nám nechce otevřít okno.
Pasivní dům
Pasivní dům
Budou si moci zkusit co nejrychleji zaizolovat dům, vyskládat rám okna, anebo zastřílet na jeden pěkně nepovedený dům plný tepelných mostů. Budou sami zkoušet, proč je tak důležitá orientace domu ke světovým stranám, anebo tvar domu. U každého stanoviště jsou navíc připraveny pracovní listy pro chytré děti. A všechny úkoly si klidně mohou vyzkoušet i zvídaví rodiče!

JAKÁ TÉMATA NA VÝSTAVĚ POTKÁTE?

  • Proč je důležitá orientace domu
  • Jaké jsou druhy izolačních materiálů
  • Kolik izolace a kde použít
  • Co to je vzduchotěsná obálka domu a jak ji ověřit
  • Co to jsou tepelné mosty
  • Kde vznikají vnitřní tepelné zisky
  • Jak poznáme dobrá okna
  • Jak vypadá rám okna uvnitř
  • Jaké to je bydlet v pasivním domě
  • Kolik pasivní dům stojí a mnoho dalšího…
Koncept pasivních domů je na světě je už desítky let, poprvé jej pojmenoval a podrobně uchopil v roce 1991 německý fyzik Wolfgang Feist. Svět už sebevědomě kráčí směrem k dosažení co nejnižší energetické šetrnosti a nezávislosti na vnějších zdrojích. Česká republika nejistě přešlapovala trochu déle, první pasivní dům se tu postavil o 10 let později, nicméně i u nás už můžeme nyní mluvit o trendu nízkoenergetických a pasivních domů.

„Pasivní domy jako dosažitelný ideál pro bydlení jsou čím dál „normálnější“, začínají mizet mýty o technologické složitosti. Je to jen zapojení rozumného uvažování a preciznosti do stavby domu. A díky nové interaktivní dětské expozici „Mámo, táto, pojďme bydlet zdravě!“ už i české děti budou vědět, že bydlet zdravě jde tak hravě!“, uzavírá Jan Bárta.

Sledujte naše stránky, ať víte, kde se právě naše výstava nachází, a přijďte se pobavit a poznat, jak se staví skutečně dobrý dům!
Výstavba pasivního domu
Výstavba pasivního domu
Vizualizace pasivního domu
Vizualizace pasivního domu
Centrum pasivního domu Poslat poptávku