Znáte chlupatou okurku? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Že mají plody nakladaček chlupy, je známá věc, ovšem pod pojmem chlupatá okurka se ukrývá bylina s chlupatým stonkem a listy, která modře kvete. Brutnák lékařský je u nás pěstován odpradávna nejen jako okrasná květina, ale také jako vynikající pochutina do salátů a také rostlina léčivá.

A proč si právě brutnák získal název „chlupatá okurka“? Pokud rozemneme kousek lístku a přivoníme či pokud ochutnáme, připomíná svou vůní a chutí čerstvě nastrouhané okurky. Buďto tedy dovede okurky nahradit, nebo naopak doplnit, pokud jsme je již do salátu použili.

Brutnák lékařský (Borago officinalis) je jednoletá bylina, 10 až 80 cm vysoká, s drsně chlupatou a vzpřímenou lodyhou. Vejčité nebo elipticky kopinaté, lehce na okrajích zvlněné listy, mají vyniklou žilnatinu. Listy jsou dlouhé až 15 cm a na povrchu jsou též drsně chlupaté, stejně jako lodyhy. Květy brutnáku jsou nejprve růžové až bělavé, později se barví do modra. Rostou na dlouhých stopkách a jsou velké až 2 cm.

Brutnák vyžaduje slunné stanoviště a dobře prohnojenou, kyprou půdu, bohatou na minerály. I hnojení brutnáku provádíme, jako bychom hnojili zeleninu. Brutnák vyséváme na jaře či na podzim, do řádků vzdálených od sebe 20 cm, případně do truhlíků. Počítejte s dostatečným prostorem pro každou rostlinu, jelikož zabere dost místa.
Brutnák lékařský, zdroj: wikipedia.org
Brutnák lékařský, zdroj: wikipedia.org
Brutnák lékařský pochází z jižní Evropy, kde roste dosud planě, přičemž známe 5 volně rostoucích druhů. Brutnák má dvě stinné stránky, za prvé je často napadán mšicemi, které pak napadají i jiné rostliny a za druhé je svými semeny silně invazivní, prostě nám snadno zaplevelí zahradu.

Brutnák můžeme sušit jako bylinu, kdy sbíráme nať s listy těsně před rozkvětem. Rostliny sušíme rozprostřené ve stínu. Pokud použijeme sušičku či troubu, neměla by teplota přesáhnout 40 oC. Brutnák pěstovaný na semena necháme růst po celou dobu vegetace, dokud semena nedozrají.

Brutnák obsahuje v čerstvém stavu vitamíny, nejvíce vitamínu C, značné množství slizových látek, minerály (mangan, vápník, křemík), třísloviny, sacharidy, tanin, saponiny a organické kyseliny. Ze semen se získává olej, který snižuje hladinu cholesterolu.
Mladé listy brutnáku lékařského, zdroj: wikipedia.org
Mladé listy brutnáku lékařského, zdroj: wikipedia.org
Brutnák má účinky protizánětlivé a diuretické, jeho odvar se užívá při zánětech močových cest, onemocnění dýchacích cest, při kašli, zánětech a vředech zažívacího ústrojí, zánětech močových cest, srdečních chorobách, zmírňuje vodnaté otoky končetin, revma a revmatické bolesti. Šťáva z listů dokonce pomáhá při depresi a neurózách, obklad z brutnáku léčí špatně se hojící rány a bércové vředy. Obklad funguje dokonce i při zánětlivém onemocnění ledvin, jater, kloubů a očí.

Brutnák se též využívá v kosmetice a kožním lékařství, především při léčbě ekzémů a vyrážek. Běžně bývá i součástí čajových směsí.

V kuchyni využíváme mladé, ještě nechlupaté listy brutnáku, které chutnají po salátových okurkách. Ochucujeme jimi saláty, nebo z nich salát i můžeme připravit, hodí se též do omelet, jídel z ryb a zeleniny, bylinkových omáček, sýrů a másel. Využít lze i květy brutnáku, hodí se do aromatických octů, jako ozdoba do salátů, polévek a dezertů. Květy lze dokonce i kandovat, přičemž pak zdobí cukrářské produkty.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, abecedazahrady.cz, wikipedia.org, shutterstock.com
Semena brutnáku lékařského, zdroj: wikipedia.org
Semena brutnáku lékařského, zdroj: wikipedia.org