Znáte provětrávané fasády - cembonit? Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Hledáte univerzální a efektivní řešení pro vaši fasádu? Požadujete dlouhou životnost, dobré izolační vlastnosti, snadnou údržbu a v neposlední řadě nechcete riskovat problémy se srážením vlhkosti? U tzv. kontaktních fasád mohou problémy s vlhkostí nastat a pokud se jim chcete vyhnout, pak máme právě pro Vás typ – provětrávané fasádní systémy z cembonitu. Co znamená provětrávání fasád a jak tento děj probíhá? V čem spočívá montáž a jak komplikovaná je oprava fasády?

Cembonitové provětrávané fasády se staly velice oblíbené nejen pro perfektní kvalitu a další řadu vynikajících vlastností. Architektům totiž zároveň otevírají prostor pro netradiční pojetí estetické stránky fasády při zachování přírodního vzhledu. Variabilita narůstá i možností použití různých tvarových a velikostních formátů desek.

Charakteristika fasádních desek cembonit

Právě díky kvalitám cembonitu tvoří fasáda tak dokonalý systém. Mezi hlavní charakteristiky patří vysoká životnost díky vynikajícím mechanickým vlastnostem. Dále mají desky schopnost tepelné i zvukové izolace, jsou nehořlavé a jejich údržba je velice snadná.
Některé druhy desek mají speciální impregnaci, díky které odolávají vlhku, mrazu, kontaktu se zeminou nebo škůdcům a hnilobám.
Vláknocementové desky cembonit se dodávají jak v přírodních, tak v sytých odstínech mnoha barev podle našeho přání. Jsou ekologické, zdravotně i hygienicky nezávadné.
Foto Saos, s.r.o. - Ilustrační foto
Foto Saos, s.r.o. - Ilustrační foto

Princip provětrávaných fasád

Montáž fasády z cembonitu se provádí na rošt, který se jednoduchým způsobem ukotví k objektu. Podkladní rošty existují dřevěné, hliníkové, ocelové, nebo můžeme zvolit rošt kombinovaný. Kompletní systém tvoří jednak stěna budovy a také cembonitová fasáda – proto se nazývá dvouplášťový. Ve vzniklém prostoru mezi předsazenými deskami a nosnou konstrukcí probíhá provětrávání. Vzduchovou mezerou proudí vzduch, který se sem dostane ze spodního nasávacího otvoru. Stoupající vzduch zajišťuje kvalitní provětrávání po celé ploše a ze systému vystupuje horním odvětrávacím otvorem.
Správné nadimenzování funkčních otvorů závisí na uvážení projektanta.

Přednosti provětrávaných fasád

Z hlediska konstrukce přináší systém optimální režim vlhkosti, který má významný podíl na celkově vysoké životnosti fasády. Správné odvětrávání fasády navíc přispívá k minimalizaci tepelné zátěže budovy.
Peníze nám zajisté ušetří i fakt, že není třeba nijak upravovat původní fasádu – ta bude sloužit pouze pro zakotvení roštu, aniž bychom zasáhli do původní konstrukce. Nová fasáda navíc případné nerovnosti vyrovnává.
Suchou montáž fasády lze provádět prakticky celoročně, stejně jako případnou výměnu poškozených dílů systému.
Údržba zahrnuje obvyklé postupy za pomocí běžných prostředků.

Kam se fasádní systémy z vláknocementových desek hodí?

Spektrum použití desek cembonit ve stavebnictví sahá od obytných domů se zateplenou i nezateplenou fasádou až po oblast průmyslových a zemědělských objektů.
Desky se nejčastěji využívají pro fasádové systémy, ale jejich univerzální charakter umožňuje použití nejen v exteriéru. Efektně působí např. cembonitové podhledy nebo interiérové příčky a obklady. Nepoužívají se ale např. pro plochy střech a venkovních parapetů.