Zvuková izolace tlumí maximum hluku Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Hluk vzniká při určitém souboru zvuků. Výskyt vysokých úrovní hluku může mít na člověka velmi negativní dopady, dokonce i trvalé následky na jeho zdraví. Za dlouhodobě nesnesitelný hluk, který prokazatelně poškozuje zdraví lidí, považují lékaři hluk nad 65 decibelů. Světová zdravotnická organizace uvádí jako hladinu obtěžování dokonce hodnotu ještě o deset decibelů nižší.

Bydlíte blízko frekventované komunikace, nedaleko železniční trati, nebo u letiště? Narušuje vaše soukromí hluk od sousedů, případně z nedaleké restaurace a nedopřeje vám klidný spánek? Pak se začněte zajímat o to, jakým způsobem svůj byt či dům utěsnit.

Obálku domu zajistí tepelná izolace a okna

Tepelná izolace, která se instaluje zvnějšku domu, zároveň tlumí i hluk přicházející z ulice. Platí to jak pro izolaci umístěnou na vnější stranu zdí, tak pro izolaci střechy. Téma zvukové izolace se stává čím dál tím aktuálnější také u oken a je to jeden z parametrů, na které byste se měli při výběru nových oken soustředit.

Odborníci se shodují, že pro maximální odstranění vysokých hladin hluku přicházejících zvenčí, je potřeba realizovat komplexní řešení – v tomto případě tedy zajistit jak zvukovou izolaci obálky domu a střechy, tak samotných oken.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Tlumení kročejového hluku

Chcete se ale zbavit hluku, který přichází zevnitř budovy? Nejčastěji je třeba řešit hluk kročejový. Právě přenos zvuků způsobených chůzí sousedů o patro výše je totiž největším problémem bytových a patrových rodinných domů.
K tlumení kročejového hluku se používají různé izolační systémy, které se instalují pod podlahovou krytinu. Systémy se různí podle materiálu podlahoviny – jiné se uplatní pod podlahu dřevěnou, z PVC či textilní krytinu.
Možná ale potřebujete utlumit hluk přicházející z jiné místnosti napříč bytem. Pak se vám osvědčí akustické sádrokartonové desky. Nejznámější z nich je například Modré ticho od společnosti Rigips, které je možné využít jak při stavbě stěn, příček, tak k dalšímu rozdělení místností. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)