Soused plánuje na jihozápadní straně mého pozemku, těsně vedle dělicího drátěného plotu, postavit betonovou zeď (z prefabrikovaných panelů a sloupků) do výšky 175 cm, aby si vytvořil nerušené prostředí v okolí jeho bazénu.
Jelikož za plotem máme okrasnou zahradu a zeď by vrhala větší část dne na zahradu stín (rovněž by sousedovi zamezila údržbu, byť minimálního zbytku jeho pozemku v těsné blízkosti plotu), rádi bychom, aby zeď stála dál od plotu.
Lze na tuto situaci použít § 1017 Občanského zákoníku 89/2012 Sb. a chtít vzdálenost zdi 1,5 m od plotu dodržet? Příp. jaké jiné pravidlo/předpis lze pro tento případ použít?
Předem díky za radu.

Odpověď No, jednoduchá odpověď. V našem právním systému má přednost speciální právní úprava před obecnější právní úpravou. Já to chápu a myslím správně, že stavební zákon jako speciální právní úprava má „přednost“ před občanským zákoníkem…

Tedy po novele st. zákona § 79 2f) na oplocení (ale i zděné) do 2 m výšky nic nevyžaduje, nic pokud plot nehraničí s veřejně přístupnými komunikacemi …. (necituji doslovně). Takže na hranici, nesmí ani patkami přelézt do vašeho pozemku, může takovou zeď bez ničeho realizovat. Samozřejmě, můžete vzít občanský zákoník a podle něj se soudit a soudit, ale naději tomu nedávám a soud se sousedem? Ne, to bych si na tu jeho zeď raději pověsil nástěnku s recepty na grilování (musel by vám dovolit zatlouct do jeho zdi háček).



Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování