Dobrý den,



koupila jsem chatu, která má kolaudační protokol , ale není zapsána v katastru nemovitostí. Pozemek je pronajatý od obce s platnou nájemní smlouvou. Ráda by jsem zapsala tuto chatu do katastru a tím jasně ustanovila majitele této nemovitosti. Ráda by jsem se zeptala , jak postupovat a případně čemu se vyhnout aby nebyl problém.



Chata je kolaudována v 60tých letech.



Děkuji Svatošová


Odpověď

Podívejte, toto má víc řešení a dost záleží na zvyklostech vašeho stavebního úřadu. Asi bych zkusil tuto nejrozumnější cestu. Vzal bych kolaudační protokol a šel se zeptat na stavební úřad. Dopředu si nachystejte řeč, ať je nenavedete na nějaké komplikované řešení. Při koupi nemovitosti má minulý majitel povinnost předat veškeré doklady, tedy i ten nejdůležitější kolaudační rozhodnutí (možná se to v roce 1960 jmenovalo jinak, ale je to stejně vypovídající dokument). Pokud se to za ta leta ztratilo, nedá se nic dělat. Teoreticky by stavební úřad mohl mít tento dokument ve složce. Ale pokud nikde nic není, je potřeba říct asi tolik, chatka byla kolaudovaná (viz protokol) a listina se nedochovala. Takže by připadalo v úvahu potvrzení existence stavby, to úřad vydává na základě nového zaměření…..

To by byl začátek, ale může to mít složitější varianty, je tam pronajatý pozemek, mohla to být stavba povolená na dobu určitou atd., atd…. takže na stavebním úřadě dobře poslouchejte, moc nemluvte, jen stále opakujte, že chcete mít stavbu chatky v pořádku. Opravdu je to dost na nich jak t této situaci přistoupí. Někde chtějí ke geometrickému zaměření doložit tzv. pasport stavby… dejte když tak vědět, co vám řekli….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování