Dobrý den,
potřebovali bychom pomoc. V novostavbě jsme před kolaudací zjistili vysokou hodnotu radonu. Po delším zkoumání, jsme zjistili, že při realizaci díla došlo k záměně navržené izolace za Foalbit Al, která se nesmí užívat jako samojediná ochrana, dále nedostatečnou ochranu prostupů, chybějící přesahy atp.
Ve fázi projektování jsme nechali vyhotovit průzkum pozemku, který upozornil na vysoký radonový index pozemku a vysoce propustné podloží. Projektantem nám bylo sděleno, že je běžnou praxí, že pronikající radon udrží pouze izolace (samozřejmě správně zrealizovaná). Nyní bychom Vás chtěli požádat o Vaše zkušenosti, rady co s tím aniž bychom si znehodnotili cenu nemovitosti a měli nainstalovaný silný ventilátor, který běží nonstop. Máte někdo zkušenost s tím, že Vám vysoký radon na vysoce propustném podloží udržela pouze izolace? Děkujeme za odpověď.

Odpověď Dobrý denVáš dotaz není snadné zodpovědět bez důkladnější znalosti problému a situace. Bylo by zde spíše třeba podrobit stavbu detailnímu posouzení specializovanou firmou, která Vám předestře možnosti řešení. Na uvedený problém se vztahuje možnost reklamace, je snadné definovat viníka chybného postupu - projektanta nebo stavební firmu. Bude se jednat o rekonstrukci domu, tzn. je potřeba počítat s tím, že žádné z níže nastíněných řešení nemusí 100% fungovat. 1. dostatečná výměna vnitřního vzduchu - problém se dá opravdu řešit větráním, které musí ale fungovat nonstop2. výměna hydroizolace v co nejširším rozsahu, dle technologické náročnosti - lze vybourat souvrství podlahy, nahradit hydroizolační folii a vytvořit novou ochrannou vrstvu. Nicméně je pravda, že tyto opravy nikdy nebudou tak dokonalé, jako kdyby se řádně postupovalo už při stavbě domu - dle měření jsou zde výpočtem stanovené plochy přesahů jednotlivých pásů se zřetelem na maximální těsnost konstrukcí. Takové těsnosti se dá těžko docílit pod zdivem a v místě napojování na původní nekvalitní hydroizolaci. 3. je možné navrhnout větrací systém pod úrovní základové spáry pomocí rastru drenážních kanálů. Zde se jedná o řešení, kde je třeba detailní návrh a např. také statické posouzení. 4. pokud je objekt podsklepený, lze počítat, že některé nepobytové místnosti (sklep) mohou mít zvýšenou koncentraci radonu. Požadavek na těsnost se zde týká konstrukcí stropu a např. dveří, které nesmí propouštět vzduch do obytných podlaží. Nejlepším postupem bude obrátit se např. na některého z výrobců izolačních pásů, kteří jsou schopní výpočtem odhadnou účinnost a vhodnost toho kterého řešení. Po provedení úprav pak je třeba znovu provést měření (po důkladném vyvětrání prostor). S pozdravemIng. arch. Tomáš RůžičkaNemoinspekt
NEMOinspekt s.r.o.