Dobrý den. Koupili jsme dům, na který bylo vydáno stavební povolení v roce 1982. Od té doby jsme již 4. majitelé, ale nikdo před námi dům nezkolaudoval. Jde o to, že jsme dostali nějaké stavební plány, ale bohužel nejsou kompletní. Navíc mezi původními plány a tím jak dům vypadá teď je rozdíl. Chtěli bychom konečně dům zkolaudovat, ale nevíme jakým způsobem pokračovat. Na stavebním úřadě po nás samozřejmě chtějí kompletní stavební dokumentaci od vydání stavebního povolení až do současnosti.
Dá se zkolaudovat dům i bez stavebních plánů? Je případně možné plány dodělat nějak dodatečně? V tom případě bude potřeba zažádat i o nové stavební povolení?
Předem děkuji za odpověď

Odpověď Ano, toto se také stává… Každý nový majitel ze zákona má dostat i veškerou projektovou dokumentaci a stavební povolení a podobně. Zrovna tak ze zákona (jako novým vlastníkům stavby, vám stavební úřad musí umožnit udělat kopie toho, co oni ke stavbě archivují.

Pokud jsou tam neprojednané změny a vám nikdo nedal k tomu dokumentaci, tak očekávejte, že pouze budete muset pořídit projektovou dokumentaci skutečného provedení stavby. S touto dokumentací pak zažádáte o vydání kolaudačního rozhodnutí (dle „starého zákona“) a úřad vás vyzve, jaké doklady bude požadovat. Možná v tomto případě bych už jednal písemně a pak plnil jednotlivé body výzvy stavebního úřadu, které dostanete.



Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování