Dobrý den,

stavím rodinný dům, stavební povolení (ohlášení) mi vyřizovala stavební firma, až po skončení hrubé stavby jsem ale zjistil, že jsem nepodal oznámení stavebního záměru na AV ČR, poněvadž se nacházím v lokalitě, kde je nutné provést záchranný archeologický průzkum - tato skutečnost je uvedena i v dokladech, které potřebuji pro následnou kolaudaci. Přestože v naší vesnici nikdy nic nalezeno nebylo (bylo to cca ve 20km vzdálené lokalitě), na tuto povinnost jsem zcela zapomněl.
Prosím o radu, zda mám oznámení AV ČR poslat a dělat jakoby nic, termín do oznámení uvést třeba příští měsíc anebo jít s pravdou ven a popsat, co se stalo? Podotýkám, stavební firma i já mám spousty fotografií, z nichž je prlůkazné, že se nic neobjevilo. Bude to ale stačit? Dům již stojí a průzkum by bylo možné udělat jen v prostoru pro stání automobilu či terasy, které ještě hotovy nejsou.

Děkuji za radu, jak mám postupovat.
S pozdravem

Martin E.

Odpověď Dobrý den,

nabádat k obcházení povinnosti Vás tu v žádném případě nebudu. asi bych se nejprve obecně zeptal na AV ČR, jak v takové případě postupovat - naprosto obecně bez identifikace stavby a osoby.

Tomáš Zima, NEMOinspekt s.r.o.
NEMOinspekt s.r.o.