Dobrý den,



chtěli bychom se zeptat, na požární, stavební normy k terasám/přístřeškům u domů. Jedná se o bytový dům, který má u přízemních bytů 3 spojené terasy (dlažba a dřevěná konstrukce, 3x 18m2). Stavba je již nyní zkolaudovaná v tomto vzhledu. Developer prý musel dodržet nařízení. Museli zdvojit trámy (spojit 2 trámy k sobě) v celé hlavní konstrukci, oplechovat tyto trámy do 2 metrů od domu, vodorovné spojovací trámy nedovolili přiložit/ukotvit k domu, a tak jsou až od 2 metrů od domu. Zakázaly i dřevěné zástěny včetně květináčů mezi jednotlivými terasami. ??? Chtěli bychom terasy zastřešit, ale obáváme se komplikací ze strany hasičů nebo stavebního odboru. Stávající konstrukce by se musela předělat, protože není vy spádovaná. Muselo by se zasáhnout do horních zdvojeným trámů a vy spádovat je. Přidat další trámy/latě pro podporu zastřešení. Chtěli bychom polykarbonát je lehký a odolný z požárního hlediska by mohl vyhovovat. Je možné i přes toto terasy zastřešit? Musíme žádat hasiče nebo stavební odbor o povolení? Můžete nám prosím poradit.



Děkujeme


Odpověď

Na toto lze odpovědět pouze obecně. V každém případě by šlo o změnu vzhledu budovy, možná i do zásahu do nosných konstrukcí (to se týká i pergoly), takže to vyžaduje podle § 104 stavebního zákona bod 1 odst. a) ohlášení (u bytových domů se dvěma nadzemními podlažími a podkrovím + jedno podzemní podlaží do 3 m) u vyšších staveb pak stavební povolení podle § 115 st. zákona.

Ať by ta stavba (změna hotové stavby) byla povolována tím či oným způsobem, vyžaduje to pořádnou projektovou dokumentaci s „kulatým razítkem“. A řádná projektová dokumentace vyžaduje jako svou součást „ Požárně bezpečnostní řešení stavby“, to dělá povětšinou specialista projektant a záleží na jeho umu a schopnostech, jak nejlevněji daný úkol pro investora vyřešit. Požární předpisy jsou složité a opravdu záleží na specialistovi, jak je vyhlášky a normy ovládá a jak je dokáže použít. Zažil jsem případy, že opravdu „machr“ požární specialista ušetřil investorovi statisíce… A s tím se jde pak k hasičům pro vydání závazného stanoviska a to je jeden z podkladů, co v tomto případě bude vyžadovat stavební úřad.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování