Dobrý den. Měl bych dotaz na umístění pozemku. Máme rohový pozemek. Ze severní a východní části máme sousedy. Z západní a jižní strany je ulice. Z jižní strany ulice je určena uliční čára. Na našem pozemku končí. Ze západní strany žádná regulativa není. Chtěli bychom umístit dům na severní část pozemku, vstup by byl ze západní strany. Je toto možné, nebo se musí dodržet uliční čára? Hledal jsem v našem územním plánu a ve výkresové části je jen zakreslena uliční čára, v textové části ÚP není o uliční čáře nic psáno, žádná zmínka, žádná definice vzdálenosti od hranice pozemku. Lokalita zatím není zastavěná. Je možné v tomto případu postavit dům na severní části pozemku? Děkuji za radu.


Odpověď

Podívejte, dnes je rozhodující závazné stanovisko orgánu územního plánování. To musíte mít vydané ke každému záměru. Jedná se o §6, odst.1 písm. e) ve vazbě na § 96b zák. č. 183/2006 Sb.

Takže tam je potřeba začít, vzít snímek pozemkové mapy, udělat několik dálkových fotografií území a zkusit problematiku uliční čáry konzultovat. Opravdu je na úřadu územního plánování, jak „koncovou parcelu“ ohodnotí a posoudí.


Kr

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování