Dobrý den, mám dotaz ohledně účelové cesty k mému pozemku, na kterém plánuji stavět rodinný dům (pozemek je dle ÚP zastavitelný). Účelová cesta je ve vlastnictví města, je nezpevněná (ale sjízdná). Nicméně se ukázalo, že historicky nevedla přesně v rámci parcely KN pro komunikaci určenou, ale asi 1m zasahovala do vedlejšího soukromého pozemku. Tento stav nikdy nebyl nikým rozporován a vše vyšlo najevo až v momentě, kdy si soukromý majitel svůj pozemek oplotil - a tedy část cesty zůstala za plotem. Cesta je nyní po jejím faktickém zúžení neprůjezdná - v nejužším místě má ca 1,9 metrů..(nejen pro moji stavbu, ale i pro další 3 sousedy, kteří už tam dům postavený mají). Může město nějakým způsobem "blokovat" nápravu tohoto stavu - tj. upravit cestu do použitelné šířky (tentokrát uvnitř dané parcely)? Může po nás - dotčených obyvatelích - požadovat finanční úhradu celé úpravy? Díky za radu!


Odpověď

Podívejte se, cesty v poslední době trápí stavebníky čím dál víc. Účelová komunikace patří v rámci státní správy do náplně speciálního stavebního úřadu – většinou jde o MěÚ tzv. trojkové obce (bývalé Okresní úřady). Tam by se mělo začít s žádostí o řešení.

Dále oplocení směrem do veřejného prostranství (což je i účelová komunikace) podléhá vydání územnímu souhlasu, ten nelze vydat bez souhlasu vlastníka komunikace. Takže nemohu přijít a oplotit si půl komunikace z důvodu, že hranice pozemku je historicky najednou uprostřed komunikace. Takže toto se týká i obecného stavebního úřadu. Ten musí neoprávněné oplocení řešit. K celé situaci se dají dohledat i různé rozsudky soudů.

Ale pro začátek písemně požádejte speciální stavební úřad o kontrolní prohlídku a do žádosti rovnou napište, že potřebujete i přítomnost zástupce obecného stavebního úřadu a vaší obce. Z toho pak vznikne zápis a pak se uvidí.

Jinak je potřeba ještě uvést, že u účelové komunikace se dá dovodit, že uživatelé mají nést náklady na údržbu vzniklé užíváním této komunikace.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování