Dobrý den, máme na hranici našeho pozemku zděnou garáž 4x9 m s plochou plechovou střechou, do které teče. Na tuto střechu chceme instalovat FVE panely. Současný "krov" původní majitel řešil položením lešenářských trubek, které přikryl plechem. Náš dotaz zní: Jak je to se stavebním povolením? Pokud bychom udělali novou střechu vhodnou k instalaci FVE tj.se sklonem cca 30°, lze ji brát jako "9. stavby a zařízení pro výrobu energie s celkovým instalovaným výkonem do 20 kW s výjimkou stavby vodního díla; dle § 103, které nepodléhají žádné ohlášce, ani staveb.povolení? Stavba těsně naléhá na garáž sousedky, která s naším návrhem nemá žádný problém. Myslíte, že můžeme začít stavět bez žádného povolení a případně čekat, pokud se někdo neozve a pak argumentovat § 103? A nebo máme riskovat kontakt se Stavebním úřadem a prodlevu s vyřizováním stavebního povolení? Děkuji za názor


Odpověď

První část - úprava střechy. Pokud u garáže 36 m² zasahuji do nosné konstrukce, měním její vzhled vzhled, tak už to podléhá stavebnímu zákonu. To znamená zajistit projektovou dokumentaci pro ohlášení stavby a ohlášení stavby podat na stavební úřad.

Fotovoltaika malého rozsahu – tam žádat nemusíte, ale když už budete mít projekt na novou střechu je to nejmenší přikreslit i do projektové dokumentace fotovoltaické panely….

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování