Zdravím, měl bych takový dotaz. Mám pozemek který je zahrnutý v územním plánu jako stavební. Chtěl bych tam postavit dvougaráž, zároveň bych tam měl i dílnu a celé by to byla dřevostavba ale nevím jako co to mám nahlásit ( počítám cca 98m?), zda by to šlo nahlásit jako nějakou kůlnu ? Bude tam zavedena elektřina a všechno. Někde jsem četl že na stavební povolení na garáž trvá klidně i roky tak jestli se to nedá nějak legálně obejít. Děkuji


Odpověď

Jsou opravdu v republice úřady, kde i jednoduchá věc trvá dlouho, ale snad váš to nebude.

Pozor na územní plán – ten se dnes musí prostudovat velice pečlivě. Takže existují třeba plochy tzv „čistého bydlení“ a tam žádnou dílničku nepostavíte…. Takže doporučuji do katastrální mapy nakreslit obdélníček (aby byly vidět rozměry a odstup od hranic pozemku) a jít se zeptat nebo to poslat mailem na úřad územního plánování.

To je dnes naprostý základ, zda takováto stavba nebude v rozporu s regulací vašeho územního plánu.

Potom je potřeba vědět – která plocha stavby bude převládat. Platí toto, to co má víc metrů čtverečných, to určí právní charakter stavby. Tedy jestliže o 1 m² bude větší garáž, tak se objekt bude jmenovat garáž s dílnou. Když bude větší dílna, tak půjde o dílnu s garáží. Obdobně je třeba hodnotit sklady ….

Další věc je dílna. Je potřebovat rozlišovat hobby dílnu od dílny na podnikání. To je třeba aby v projektové dokumentaci bylo jasně uvedeno a pak to samé aby bylo uvedeno i v žádosti.

A poslední věc: podle velikosti stavby se bude lišit způsob povolení. K tomu je potřeba pečlivě nastudovat § 104 stavebního zákona. Do 70 m² lze stavbu povolit ohlášením , větší pak stavebním řízením. Stavbu je ale potřeba i umístit tedy v praxi půjde o společné oznámení záměru (t. územní souhlas + ohlášení stavby dohromady) nebo o spojené územní s a stavební řízení.

Teprve když si alespoň tento § pořádně nastudujete, tak vyrazte na stavební úřad. Třikrát se na vše zeptejte, protože problematika podobných staveb je docela zamotaná a vyžaduje spousta „papírů“. Ale z toho si nic nedělejte, vždy lidem říkám, že pokud zvládnou sehnat „papíry“, tak vlastní stavba je už pak „máček“.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování