Dobrý den,



můj soused si postavil hned u plotu saunu a dřevník. Já mám od od plotu tedy hranice pozemku dům který je vzdálen už historicky 110cm a k tomu jde ještě o mansandrovou střechu, tedy volný prostor bez převisu pro nějakou opravu mám asi jen 60 cm což na žebřík abych byl ve 4m - 7m výšky prostě nejde. Historicky když ještě byl jiný majitel vedlejšího domu nechával soused u plotu místo, abych si tam mohl postavit žebřík či lešení na opravu, ale to už teď nemohu. Můžu požadovat po sousedovi přemístění (třeba i dočasné) dřevníku nebo sauny (bez pevného základu), když bude nutná oprava na mém domě ?


Odpověď

No, co říká zákon – takovéto sousedovi stavby nevyžadují z hlediska stavebního úřadu žádné povolení, pokud jsou ve vzdálenosti nejméně 2 m od společné hranice pozemku. Takže pokud jsou blíž, tak na to měl mít územní souhlas a rozhodnutí o výjimce – kde byste byl účastníkem řízení….

Jinak by prakticky šlo o „černé stavby“. To je sice hezká věc, ale on vás nemá povinnost pustit s žebříkem na svůj pozemek. Teoreticky byste mohl žádat stavební úřad, aby rozhodl a vlastně vám vynutil vstup na sousední pozemek. Jenže soused se do každého rozhodnutí může odvolávat a odvolávat. V praxi jsem zažil případ, kdy do tří let rozhodnutí o vstupu na sousední pozemek nenabylo právní moci….. a na závěr ten „zlý soused“ když už boje prohrál, tak si pořídil Pitbula a v tom týdnu, kdy měl stanoveno, souseda tam pustit, tak odjel pryč a Pitbula nechal volně běhat po zahradě. Takže stavebník vyhodil desetitisíce za odvolačky a advokáty a stejně si tu fasádu neopravil.

No, chvilku o tom přemýšlejte, co s tím. Někdy pomůže opakovaně a velice slušně za sousedem zajít a zeptat se, zda by vám to přece jen neumožnil. Když byly doby, kdy jsme vyhrávali v hokeji, tak řada těchto problémů se vyřešila – po vyhraném zápase s lahví šampusu jsem posílal stavebníky na návštěvy ke „zlým sousedům“. No a při tom se nenápadně domlouvaly takovéto věci….. Teď je to těžké, hokej nic moc….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování