Dobrý den,



pořídil jsem si pozemek, který mám na katastru rozdělený jako (vinice,zahrada a trvalý travní porost). Chtěl by jsem si na pozemku postavit menší chatku do 25m2 (zděnou), je nutné žádat o stavební povolení nebo ohlášení?Někde jsem na internetu našel že by nemělo být potřeba, pokud by měla stavba do 25m2. Popřípadě že by bylo nutné, je možné na pozemek umístit dřevěnou montovanou chatku cca 20m2.



Děkuji za odpověď



Trnka Libor


Odpověď

No, na internetu je ledacos, jenže už hůř se tam hledají souvislosti. A toto je § 79 stavebního zákona č. 183/2006 Sb. odst. 2 o)…. Ale v tomto odstavci je nejdůležitější část věty: „…….je v souladu s územně plánovací dokumentací.“

Toto je stěžejní věc. Takže musíte jít do územního plánu vaší obce(každá to má formulované odlišně), tam si najít plochu, kde byste to chtěl stavět. Podle zbarvení a označení pak musíte v textové části dohledat o jakou plochu jde a pak řádně nastudovat tzv. regulativy. Tam třeba v položce podmíněně přípustné bude uvedeno, že tam mohou být pouze otevřené přístřešky velikosti do… nebo i větší stavby pro vinice, či zemědělství apod…..

Tak … napřed bych si to pořádně přečetl, pak bych podle toho nakreslil di katastrální mapy obdélníček s kótami a opsal přesně název stavby, kterou tam územní plán umožňuje. Skoro nikdy tam nejde umístit stavbu pro rodinnou rekreaci!!!!!!!!!

A s tímto i s těmito předběžnými informacemi bych se pak šel zeptat na úřad územního plánování. Laicky málo kdy vyčtete z územního plánu vše, jsou tam i oddíly o ochraně hodnot apod. a ty opět mohou znemožnit výstavbu…..

V každém případě když by to možné bylo, půjde o velice namáhavý proces povolování, těch papírů může být i 12, ale když je prolomíte, už vlastní výstavba bude „máček“.

Tak do toho …

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování