Dobrý den ,chci si postavit přístřešek pro auto, do 25m2 ,více jak 2m od souseda ,ale 1m od obecní silnice ,potřebuju st. povolení?


Odpověď

Především potřebujete rozhodnutí o výjimce. I odstup od obecního pozemku menší než 2 m vyžaduje toto rozhodnutí. Poplatek za výjimku je 5 000,- . Dále protože nebude splněna podmínka §79 stavebního zákona odst. 2 bod o) (právě nebude splněna podmínka odstupu 2 m od hranice pozemku) musí být stavba umístěna - tedy vydání územního souhlasu.

Ale načrtl bych do katastrální mapy obrys přístřešku a šel bych se zeptat na váš stavební úřad. Někde to vydají i bez výjiky…..

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

§79 stavebního zákona č. 183/2006 Sb. hovoří v odstavci 2 o) „………je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m ….“ - tedy se nerozlišuje jestli je to soused fyzická osoba nebo soused jako obec vlastnící komunikaci. Takže nejrozumnější je zajít na stavební úřad s mapkou a jednoduchým zákresem a tam se domluvte. Vzhledem k blízkosti komunikace mohou mít víc požadavků i z hlediska rozhledových poměrů a podobně. Ve hře je i žádost o udělení výjimky z umístění stavby (že jste blíž než 2 m), jen poplatek za udělení výjimky je 5 000 Kč.

Takže závěrem, dvakrát se ptát a pak se definitivně rozhodnout, jak dál….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování