Dobrý den.



Před několika lety jsou koupil chatu na kraji města která je i s dalšíma chatama na pozemku Lesů ČR. Bohužel i pozemek pod chatou je Lesů ČR (Lesy ČR odmítají pozemek odprodat). Dle územního plánu se jedná o lesní plochu a v katastru je plocha pod chatou vedena jako "lesní pozemek, na kterém je budova". Když jsem chatu kupoval tak mi na úřadě řekli, že je to nezastavitelné území a na chatě můžu dělat pouze udržovací práce. Bohužel je chata v dost velkém svahu a začala praskat přístavba a i celkově se nejedná zrovna o moc povedenou dřevostavbu a nejlepší by bylo chatu zboural a postavil novou-zděnou s pořádnýma základama. To ale bohužel neprojde přes úřady. Jsou jiné možnosti jak udělat nějakou zásadní rekonstrukci nebo chatu kompletně přestavět? Přece tam nenechám zchátrat chatu v dost vysoké hodnotě jen kuli územnímu plánu a byrokracii .....


Odpověď

No, pozor na jednu věc. Udržovací práce = práce bez zásahu, výměny nosných konstrukcí. A pak pozor, kdy právně zaniká stavba? Jeden z rozsudků hovoří o tom, že když u stavby zmizí střecha a strop a příčky…. tak již právně stavba zaniká a i úplná obnova stavby podle původních plánů je novostavba, ke které již nedostanete povolení. Protože platný územní plán je svatý, prezentuje veřejný zájem a přes něj zásadní obnovu chaty nedostanete. A navíc by vůbec nemusel s takovýmito úpravami souhlasit vlastník pozemku.

Přečtěte si toto několikrát po sobě a z toho vám vyplyne jak na to (rozepisovat to nebudu).

Nápověda: kousek po kousku a jen udržovací práce (ale mezi ně patří výměna krytiny, výměna oken, dveří, výměna instalací, oprava omítek….)

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování