Dobrý den, Máme problém s příjezdovou cestou, přesně řečeno hasiči nám nechtějí dát vyjádření ke stavebnímu povolení. Jedná se o to, že příjezdová cesta měří k budoucí stavbě 65m je obklopena sousedními pozemky a v nejužším místě měří 3,06m jinak začátek má 3,5m po 7mi metrech to má 3m a pak se to rozšiřuje až na 4,2 m. Paní od hasičů řekla, že buď ať prvních 10m rozšíříme tak, že odkoupime část pozemku od souseda a pak možná primouří oči. Soused nic neodprodá a já bych chtěla poprosit o radu co můžeme dělat? Je možnost se nějak obrátit na jiný zákon, který by nám umožnil vyjednat výjimku nebo cokoliv co by nás posunulo, abychom dostali pozitivní vyjádření? Předem děkuji za radu


Odpověď

Tady se „kříží“ dvě vyhlášky. Stavební vyhláška 501/2006 Sb. v § 20 bod 7) hovoří o zpevněné komunikaci šířky nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby. Nutno v rámci samostudia přečíst celý §. Z délky se dá podle §26 téže vyhlášky udělit výjimka.

Zároveň platí „hasičská vyhláška“ a platné požární normy. Vyhláška č. 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb v příloze číslo 3 hovoří o tom, že každá neprůjezdná jednopruhová přístupová komunikace delší než 50 m musí být na neprůjezdném konci navržena se smyčkovým objezdem nebo plochou umožňující otáčení vozidel. To samé říká ČSN 7308 02 (12.2.3). Tatáž norma v oddíle 12.2.2 uvádí ……že za přístupovou komunikaci se považuje nejméně jednopruhová silniční komunikace se šířkou vozovky nejméně 3,00m ….. Možná nečerpám z nejaktuálnějších znění těchto předpisů, ale z tohoto souhrnu informací musíte graficky komunikaci ztvárnit, okótovat šířky, délku, případně dokreslit obratiště a znovu jít na Hasičský záchranný sbor. Problematika je dost složitá, takže bych doporučoval sebou vzít projektanta, který dělá požárně bezpečnostní řešení staveb a ten by se měl snáze s paní na HZS domluvit.

Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování