Dobrý den,

potřeboval poradit ohledně našeho nesouhlasu s výstavbou sousedního Řadového domu. Abych celý problém nějak uvedl, věc se má takto.

V roce 2016 jsme s manželkou začali s výstavbou krajního řadového domu na klíč, udělali jsme pár klientských změn, včetně přidání oken na štítovou stěnu. Devoleperem nám bylo řečeno, že sousední dům tím pádem bude mít štítovou stranu bez oken. Cca po roce se ovšem začal stavět i sousední dům a ejhle, ten má okna ve štítové stěně na přáni klienta také. Tato okna jsou v každém patře vždy naproti těm našim a všechna z obytných do obytných prostor (obývák, pokojík) Vzdálenost těchto staveb je cca 7 - 10m (domy se od sebe rozchází), výška stavby je 12m. Problémem asi je, že po dobu výstavby a tedy v době, kdy bylo vydáno stavební povolení k sousednímu domu jsme měli podepsanou pouze SOSBK, majitely jsme teprve nyní. Ještě dodám, že sousední dům je již čerstvě zkolaudovaný.


Náš dotaz je tedy směřován na to, zdali jsou takto situovaná sousední okna v souladu se stavební vyhláškou a tzv. "pohodou bydlení", za nás tedy rozhodně ne. Momentálně se sousedé začínají stěhovat a pohled z okna do okna na pár metrů je opravdu velice nepříjemný. O nějakém soukromí se nedá hovořit.
Moc vám děkuji za jakoukoliv věcnou odpověď a případnou radu, jak v takovéto situaci postupovat.
Pokud by bylo cokoliv nejasné, rád informace doplním, popř. zašlu foto a základní rozkres výměr.
Ještě jednou děkuji
s pozdravem Rataj Honza

Odpověď
Podívejte, odstupy staveb řeší vyhláška č. 501/2006 Sb. ve znění pozdějších novel. § 25 odst. 2 hovoří o vzdálenosti 7 m mezi domy (pokud alespoň v jedné stěně jsou obytné místnosti). Zkuste si ten § přečíst celý, ale pokud je tato vyhlášková vzdálenost dodržena, tak asi nic moc nejde dělat. Určit bych s tím nešel k soudu, tam moc naděje na úspěch nebude. Možná zjistíte, že to se sousedy docela půjde …. Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování