Dobrý den, chci se zeptat, jestli si můžeme vytyčení stavby udělat sami svépomocí nebo si na to musíme vzít odbornou firmu / geodeta? Je to nařízené nějakým zákonem? Děkuji

Odpověď Jednoduchý dotaz, ale složitá odpověď. „Starý stavební zákon“ 50/1976 Sb. v § 75 to měl napsané jasně – vytýčit stavbu je povinnost provést odborně způsobilou osobou. V „novém st. zákoně“ 183/2006 Sb. v platném znění v § 160 se uvádí, že práce na stavbě, k jejichž provádění je předepsáno zvláštní oprávnění (není citováno doslovně) mohou vykonávat jen osoby, které jsou držiteli takového oprávnění.

Pak se ale musí vzít zákon č. 360/1992 Sb. v platném znění §2 o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě..

Z toho vyplyne potřeba si přečíst prováděcí vyhlášku č. 31/1995 Sb. (opět v platném znění) - k prováděcímu zákonu č. 200/1994 Sb. (opět v platném znění) o zeměměřičství především § 12 a § 13. A také můžeme dále studovat zákony o provozování živnosti …

Výsledek: ano, vytýčení stavby musí dělat geodet (odborně způsobilá osoba).

No, na tomto příkladu je vidět naprostá nesrozumitelnost našich předpisů. Jediná věta v původním stavebním zákoně je nahrazena několika předpisy, kdy každý je 2x až 3x novelizovaný a když chcete nějak odpovědět, musíte se tím proplétat a proplétat… Já vždycky říkám, že původní stavební zákon 50/1976 Sb. ještě vycházel z principů Rakouskouherského stavebního práva – měl hlavu a patu a rozuměl mu i obyčejný člověk. Se současnými stavebními předpisy pracuji denně a chvílemi jim vůbec nerozumím.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování