Jsem majitel rod.domu ve Středočeském kraji,v obci v okrese Praha-západ. Dům postavil můj děda v letech 1939-40, na parcele o rozloze 2367 m2.Původně ho chtěl děda postavit jako patrový, dvougenerační, pro sebe a svoji dceru-moji mámu s rodinou - tedy patrový. Nebylo mu to tehdy povoleno, protože je asi 10 km od tehdy nově budovaného letiště v Praze Ruzyni a nesměl býtpatrový, protože by toprý mohlo narušit přistávací trasy letadel - to jedůvod proč má větší rozlohu.Zastavěná plocha samotného rod. domu je 173,9 m2. Kdomu byla při stavbě přistavěna garáž a stáj o výměrách 15mě a 22,5m2. Po smrti rodičů tam bydlí moje dcera s rodinou - 3 děti, z nichž nejmladší má autismus a potřebuje trvalý dozor.Protože já s manželkou bydlíme jinde, potřebujeme v domě vybudovat zázemí-pokoj a kuchyň-abychom mohli dceři pomáhat s nemocným dítětem.
Úprava by byla realizovaná přebudováním garáže a stáje tak, že by se postavila zeď, která by garáž a stáj uzavřela, a současně by se tak zvětšila obytná plocha garáže a stáje. Zastavění tím bude zvětšeno 17 m2.
Stavební úřad mě toto zamítl s odůvoedněním, že v územním plánu obce je stanoveno, že max. zastavěná plocha stavbou rod. domu nepřesáhne 150m2 tímto bych to překročil.Sdělili mě, že na tomto domě mě povolí pouze opravy ale nesmí se nic měnit, ani když to nebude zvyšovat zastavěnou plochu.
Ve staženém Úplném znění Územního plánu obcejsou však uvedeny současně tyto dvě věty:

- koeficient zastavění:30% plochy pozemku (max. velikost objektu 200 m2)
a současně o pár řádek dále
- max. zastavěná plocha stavbou rod.domu nepřesáhne 150 m2

Dostal jsem tedy vyrozumění, že: předlořžený záměr odpovídá funkčnímu využití plochy bydlení v rodinných domech, záměr ale nevyhoví podmínkám prostorového uspořádání, kde je stanovena max. zastavěná plocha rodinného domu 150 m2-srtávající rod. dům tuto hranici překračuje.
Z uvedených důvodů je záměr nepřípustný.
Při následném osobním jednání mě bylo sděleno, že vzhledem k tomu, že dům je větší než 150m2 mě napříště budou umožněny pouze jeho opravy a je nepřípustná jakákoliv změna.

Prosím Vás o váš názor a radu, zda lze toto rozhodnutí nějak změnit, příp. jak mám dále postupovat.
Děkuji J. Vobořil

Odpověď Na toto se odpovídá obtížně. Ale zásadní věc je územní plán. Ten je chápán jako veřejný zájem a z něj nelze dělat výjimky a případná změna nemusí projít a je na léta.

Ovšem bojovat se zamítajícím stanoviskem úřadu územního plánování je obtížné, teoreticky by se to muselo řešit až v rozhodnutí o „nepovolení stavby“.

Ale doporučoval bych jednu věc, nalézt projektanta, který v oblasti již něco projektoval a má územní plán pořádně nastudovaný. Možná by se podařilo nalézt řešení, že nějakou nepotřebnou část stavby byste ve svém záměru navrhli odbourat a tím zmenšit konečnou zastavěnou plochu domu na 150 m2. Pokud by úřad toto odbourání „vzal“ , může se taky stát, že by to bylo pouze právo to odstranit a ne povinnost tu část stavby odstranit ….

To záleží na jejich přesné formulaci…. Držím palce…Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování