Dobrý den, chceme rekonstruovat rodinný dvojdomek . Jedna polovina je naše a druhá sousedů kteří souhlasí s naší přestavbou. Na územním plánu nám zamítli žádost o přestavbu. Náš záměr byl rekonstruovat polovinu dvojdomku původně jednopodlažního, s podkrovím na částí prvního podlaží, střecha sedlová a podvalbová a to s vybudováním plného podlaží nad celým půdorysem prvního podlaží. V přízemí bydlíme nyní s rodiči a chceme vlastní bydlení ale není nám to umožněno. Jak máme dál postupovat abychom mohli začít stavět?

Odpověď Jestli tomu dobře rozumím, úřad územního plánování vydal zamítavé stanovisko. Bez něj nelze získat ohlášení stavby. Pokud úřadu pro územní plánování pouze vadí, že jde o dvojdomek, a že jednostrannou nástavbou se pokazí vzhled domků jako celku, tak bych zkusil pojednat úpravu obou částí dvojdomku. To znamená, promluvil bych se sousedem a šel bych pak znovu na územní plán konzultovat nový záměr. Možná soused nyní nic podobného stavět nechce, ale možná do budoucna něco podobného uvítá.

Pokud by s takovýmto řešením úřad územního plánování souhlasil, nechal bych to doprojektovat na obě půlky domu – aby to bylo symetrické. Následovalo by ohlášení společného záměru (územní souhlas + ohlášení) jednak na váš dům, jednak na druhou půlku souseda. Pokud by to takto prošlo přes stavební úřad, tak byste i se sousedem získali právo stavbu provést. Právo není povinnost – to znamená pokud by jeden z vás neměl dost peněz, tak by tu svou půlku oddaloval a oddaloval ….

Závěrem – vzal bych fotografii a šel opatrně vyjednávat na úřad územního plánování …

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování