Dobrý den, chci se zeptat, jak by měla vypadat příjezdová cesta k RD, který je vzdálený 80m od hlavní silnice. Přistup bude přes můj pozemek. Tato přístupová cesta je v nejužším místě široka cca 5m. Je to dostačující šíře? Popř. jak široká by cesta měla být? Musi být na konci cesty točna pro hasiče? Děkuji za odpověď. S pozdravem Tomaš Malik

Odpověď U cest to není podle mne ve vyhlášce 501/2006 Sb. úplně srozumitelné. Jsou tam dvě věci § 22 - pozemky veřejných prostranství. Já tomu rozumím tak, že nově zřizovaná cesta pro rodinný dům musí mít vyčleněný pruh pozemku šířky 8 m (při jednosměrném provozu šíři 6,5m). Do tohoto pruhu se pak umísťuje vlastní komunikace – a kolem ní zprava a zleva zůstávají zelené pruhy např. pro kabely.

Ale ve stejné vyhlášce je i § 20 bod 7) a ten hovoří, že ke každé stavbě rodinného domu musí vést komunikace š. 2,5 m a končící nejdéle 50 m od stavby. Text jsem zkrátil, když tak si jej přečtěte celý ….. Z požadované maximální délky 50 m lze udělit výjimku.

A do toho hasiči mají předpis o minimální šířce komunikace 3 m, kvůli technice.

A nyní, jak tomu má normální člověk rozumět??? Ale vzal bych mapku, došel bych na úřad územního plánování, to je dnes naprosto nezbytné, protože i v územním plánu může být na toto téma někdy neřešitelná podmínka. Když vám na ÚP řeknou, že s vaším základním návrhem nemají problém musíte jít na stavební úřad a jednat a jednat. Buďte prosím diplomati a nedávejte nám úředníkům najevo, že…… ono jen základním pročtením předpisů vidíte, jak je to zamotané. Když by se to vyvíjelo slibně, pak ještě navštívíte hasiče a necháte si i od nich napsat vyjádření, že s komunikací souhlasí.

Komunikace, musí být povolena (umístění stavby + povolení stavby). Takže toto může nakonec být obtížnější než „doběhat“ povolení na rod. dům. Samozřejmě po vstupním projednání základní filozofie by vám zbytek měl dořešit projektant.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování