Dobrý den, Provádím rekonstrukci podkroví a potřeboval bych menší radu ohledně zateplení. Chystám se dát 280mm vaty. Zateplení bych chtěl provést tímto způsobem. 140mm vaty mezi krokve následně parozábranu např. Isover Vario. Parozábranu přilepit ke zdím mocí Isover vario Xtrafit. Parozábranu přidělat sponkou ke krokvím následně přelepit. Na krokve použít přímý závěs rigips 140mm, který bude zalepen nad a pod kaučukovou páskou. Po přišroubování profilů na závěs rigips vložím mezi profil 140mm vaty. Po vyplnění prostoru vatou zaklopit sadrokartonovou deskou. Toto se mi zdá, jako nejlepší varianta a méně pracná, než u druhé varianty, ale zase tato varianta není správně dle norem zateplení před a za parozábranou tedy 4:1. Můžu tento postup použít nebo bude nutné vatu více rozdělit? To znamená vata do krokve 140mm, krokvový závěs vata 100mm na profil nalepit parozábranu. Do Profilu navrtat závěs rigips do mezery 40mm vaty a následně sádrokarton. Děkuji za rady.


Odpověď

Dobrý den,
bohužel ani jedna z uvažovaných variant není vhodná.

Při první, kde je parozábrana mezi dvěma vrstvami izolace tl. 140 mm bude s největší pravděpodobností docházet ke kondenzaci. Je nutné dodržet poměr izolace pod a nad parozábranou 1:5 – 1:4 podle místa stavby.

Druhá varianta není v souladu se systémem Rigips, jelikož nepovolujeme spojování kovového příslušenství, obzvlášť v šikmých konstrukcích. Doporučil bych konstrukci 4.70.19 nebo 4.70.25, kde je možné vytvořit instalační dutinu a snížit perforaci parozábrany. Další variantou je standardní konstrukce na 4.70.14 krokvových závěsech, kde je parozábrana umístěna mezi deskou a profilem. Délka závěsů se v tomto případě řídí tabulkou ze strany 99 Katalogu požárně odolných konstrukcí Rigips. Přímý závěs délky 140 mm se v našem sortimentu nenachází a použití přímého závěsu v šikminách je možné pouze do 40 mm vyložení.

Technické listy konstrukcí zasílám přílohou.

Materiály pro sádrokartonové konstrukce doporučuji objednat u obchodních partnerů, které lze vyhledat ZDE.

Izolační materiály doporučuji objednat u obchodních partnerů, které lze vyhledat ZDE.

Pokud neplánujete realizaci svépomocí, lze zadat poptávku na serveru Nejřemeslníci.cz.

V případě dalších dotazů mě neváhejte kontaktovat.

Děkuji a přeji příjemný den.

Jakub Kočí
Centrum technické a obchodní podpory
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.
Smrčkova 2485/4 • Praha 8 - Libeň • Czech Republic
Tel: +420 226 292 235 • Mobil: +420 702 219 831
E-mail: jakub.koci@saint-gobain.com

Rigips, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.