Dobry den, zdedili jsme domek po dedovi, ktery ho kupoval v roce 1974. Po navraceni pozemku po roce 1990 soukromym majitelum jezdime po ceste majitelu, ale i drive cesta existovala..tak ze se po ni jezdi asi 40 let..jsou tam vyjete koleje apod..Cesta vede prez 5 ruznych pozemku, ktere patri majitelum kopecku, kde nase chalupa je...Pozemky jsou vedeny jako orna puda...Nemame s nimi po cela leta problem..Ale prave nyni, kdyz deda zemrel jsme zjistili skutecnost, ze nas dum nema vlastni pristupovou cestu a bez ni se domek snad ani neproda, Majitele pozemku chteji domek odkoupit za polovic trzni ceny... prijezdu nam nebrani, ale muze se stat mnohe a tento stav nemusi trvat vecne... Dale kousek od teto cesty je v katastru zapsan obecni pozemek, ktery cca 40 let slouzi jako pole, ale kdysi tam byla nezpevnena cesticka - ted je tam pole s kukurici cela leta...Tento obecni pozemek vede k nasi chalupe a kolem ni a je veden jako orna puda....Moc prosim o radu....kde mame zacit s resenim, abychom meli uredne potvrzenou cestu k domu...Na co mame pravo atd. Vemi pekne dekuji. Rene Jetmarova


Odpověď

Nic moc -toto nebývá jednoduché. Asi bych začal na MěÚ odboru dopravy. Ovšem u vás to může být organizované poněkud jinak. Tyto odbory bývají u tzv. trojkových obcí – bývalé okresy. Dnes mají funkci orgánu státní správy přes komunikace. Požádejte je o vyvolání jednání. Pokud vím tak existují rozsudky soudů, že i takto vytvořená cesta je z právního hlediska komunikací a vůbec nezáleží na tom, že jde přes soukromé pozemky. Samozřejmě je tam i otázka vydrženého práva přístupu a příjezdu.

To jednání bude začátek delší cesty a může se stát, že to protokol bude důkaz pro další jednání. Kdyby se při tom šetření naskytla cesta nějaké dohody – třeba, že přispějete na geometrický plán, tak ji zvažte. Bylo by to rychlé řešení. Vy prostě potřebujete, aby ten pruh pozemku byl v katastru zapsán jako ostatní plocha – ostatní komunikace. To znamená veřejná všem přístupná komunikace.

A tady platí, že jakákoliv dohoda (i s nějakými náklady) je pořád lepší, než po mnoha letech vyhraný soud.


Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování