Dobrý den,



máme tu letitý problém před naší nemovitosti parkujeme vozidla s poloviny na svém pozemku a s poloviny na obecním. Jelikož sousedi žádné nemáme až přes cestu nám ničí úmyslně vozidla kamením. tento spor je s hasiči ,kteří mají pronajatou klubovnu od OÚ. ,která hraničí s druhé strany . jelikož roky podáváme stížnosti na OÚ a policii nic se neděje a veškeré stížnosti jsou zamítavé jak ze strany policie a OÚ .Na doporučení OÚ si máme vozidla dávat na svůj pozemek ,ale není to tak jednoduché ,jelikož když si oplotíme pozemek z bodu A do bodu B a postavíme vjezdy zjistili jsme podle geodézie že náš pozemek zasahuje do jedné třetiny cesty. Přičemž sousedi naproti si zabrali obecní pozemek a oplotili si ho a nám tímto vlastně vznikl problém že si OÚ zabral na cestu náš pozemek. Chceme si to oplotit a chránit svá vozidla před vandalismem SDH. Jak máme postupovat.



Děkuji za odpověd Pepa


Odpověď

Pozemek, který by sám tvořil veřejné prostranství (bez ohledu na vlastnictví pozemku), nelze oplotit. Oplotit lze sousední pozemek, ale pokud sousedí s veřejným prostranstvím, tak to vyžaduje vydání územního souhlasu a to vyžaduje mimo jiné písemný souhlas vlastníka komunikace uvedený přímo na situaci.

Je to uvedeno v § 79 stavebního zákona.

Ovšem správní orgán, který se má vyjadřovat k případnému oplocení podél komunikace je buď MěÚ tzv. trojkové obce (bývalé okresy) nebo u místních komunikací zapsaných v pasportu komunikací přímo obecní úřad vaší obce. Takže bych asi nepsal stížnosti, ale zažádal o kontrolní prohlídku a tam se stručně a srozumitelně zapsal do protokolu vaše problémy i fakt, ýe by vám to vyřešilo zřízení oplocení. Ale je to dost složité…někde však začít musíte.









Ing. Bohumil Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování