Dobrý den,



soused plánuje stavbu RD, přičemž jeho příjezdová cesta se napojí na mojí (zámková dlažba, obrubníky). Požádal mě o souhlas na koordinační výkres. V principu nemám problém s vyjmutím proužku trávy z půdního fondu a se stavbou samotnou, jen se chci ujistit, že zásah do existujícího povrchu mám pod kontrolou. Tedy, opravňuje ho podepsaný výkres i k provedení prací, které se budou muset realizovat na mém pozemku ? (rozebrání obrubníku, napojení cesty atd..) Pokud ano, jak mohu zajistit, že vše provede kvalitně a pouze s mým dohledem ?



Předem děkuji za odpověď.


Odpověď

Pro povolení, kdy zčásti budu provádět stavbu na cizím pozemku, opravdu z pohledu stavebního zákona stačí souhlas uvedený na situaci. Takže podle mne je potřeba sousedovi říct, ano, já to podepíšu, ale předem si ještě uzavřeme jednoduchou dohodu nebo smlouvu, jak ta stavba na mém pozemku proběhne. Když byste si to netroufl napsat sám, tak samozřejmě by to naformuloval advokát. Teprve po uzavření takovéto písemné smlouvy či dohody bych mu podepsal situaci.

Ale logicky, úřad vám nebude vymáhat porušení dohody, tu byste musel vymáhat občanskoprávní cestou. A v tom může být tak trochu zakopaný pes….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování