Dobrý den. Před 4 lety jsem bez povolení zrealizoval opravu domu + vestavěl podkroví. Dům je postaven v roce 1922 a nedochovala se k němu žádná dokumentace. Bohužel nesouhlasí ani zakreslení v katastru. Dům je zakreslen menší než v současné době je. Nyní bych chtěl vše uvést do pořádku. Jak prosím postupovat při legalizaci stavby. Hrozí mi nyní za neohlášenou rekonstrukci pře 4 lety a vestabu podkroví nějaká pokuta od stavebího úřadu. ? Děkuji

Odpověď Pokuta již nehrozí. Ale asi nejlépe je zajít na stavební úřad a zkusit se domluvit jak dál. Asi bych zkusil vyši situaci prezentovat následně: začali jsme uvažovat o tom, že dům převedeme na dceru (např.) a při té příležitosti jsme zjistili, že neodpovídá stav v katastru nemovitostí a realita.

Stavební úřad pak může na věc pohlížet z několika úhlů. Buď vás přiměje k žádosti o dodatečné povolení, kde předložíte projektovou dokumentaci (samozřejmě celého domu) a nové geometrické zaměření.

Druhá varianta je na nich, mohou také říct, my žádné bližší údaje o vašem domu nemáme, nechte vypracovat geometrický plán a tzv. pasport stavby – to velice zjednodušený projekt stavby a my jenom potvrdíme existenci stavby, která se pak promítne do opravy v katastru nemovitostí.

Takže hurá na úřad. Držím palce.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování