Dobrý den, zdědila jsem po rodičích RD. Někdy v padesátých letech otec přistavil verandu k původnímu domu. K této přístavbě jsem nikde nenašla projekt, ani povolení. Dále mám na pozemku ještě další stavby. Jedna z nich je garáž, která byla i povolena (projekt i povolení jsem ve starých papírech našla, ale kolaudace nebyla). Co mám dělat, abych dala vše do pořádku a budovy postavené od roku 1949 do roku 1960 byly evidovány . Děkuji za odpověď Strnadová L.

Odpověď Tak především neříkejte, že něco z toho bylo postaveno „načerno“. To ostatně nemůžete vědět. Vzal bych snímek mapy, vzal bych kopii ortofotomapy (letecký snímek) a šel bych na stavební úřad. Zkusil bych se s nimi domluvit, prostě nedostala jste všechny doklady, část se jich ztratila… a chcete to dát do pořádku. Já bych vás vyzval k podání žádosti o potvrzení existence stavby (staveb), ale chtěl bych po vás nové geodetické zaměření. Po jeho vypracování a předložení (trvá to několik týdnů) bych pak potvrdil sdělením, jak nový geometrický plán, tak existenci jednotlivých staveb, přístaveb. Toto se po republice nebude dělat stejně, proto je dobré se napřed na úřadě domluvit.

Samozřejmě u prokazatelně povolené a nezkolaudované stavby se může na základě žádosti stavba i po 30ti letech zkolaudovat, zase by byl nutný geodetické zaměření.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování