Dobrý den,
jak mám postupovat v případě , že jsem již započatou a povolenou stavbu stavebním povolením /sklad zahradního nářadí / nedokončil a nemohu ze zdravotních a finančních důvodů dokončit . Mám obavu , abych nebyl ze strany stavebního úřadu sankcionován.
děkuji za odpověď

Odpověď Podívejte se, stavební povolení je o tom, že získáváte právo stavbu provést. Jakmile stavbu zahájíte, stavební povolení (ale i třeba ohlášení) neztrácí platnost ani po 20ti letech. A pokud takovouto rozestavěnou stavbu prodáte nebo převedete na někoho jiného, tak ji převádíte i s tímto právem stavět.

Jinak u klasického stavebního povolení vám stavební úřad v podmínkách stanovuje termín, do kdy stavbu máte dokončit. Abyste vyřešil vaši situaci, tak zažádejte o „změnu zahájené stavby v jejím průběhu“, důvody máte naprosto pochopitelné. Tato změna vlastně bude spočívat pouze v tom, že se pokusíte o několik let od úřadu prodloužit stanovenou lhůtu. To pak lze opět zopakovat. Samozřejmě musíte mít stavbu zabezpečenou proti vstupu cizích osob a nesmí nějakým způsobem ohrožovat okolí.

Ale i kdybyste na vše zapomněl, o to povolení nepřicházíte, pouze by jednou někdo musel uhradit při závěrečné kontrolní prohlídce místní šetření. Kdyby ale stavba nebyla zabezpečená, tak vás může úřad vyzývat k nápravě a i může udělit (teoreticky) pokutu.

Připomněl jste mi smutný příběh na toto téma. Jeden stavebník ztratil zrak a stihl postavit jen polovinu domku (ale dalo se v něm bydlet). Ztratil i zdroje financí a příbuzní bydleli 200 km daleko…. Žil v tom nedokončeném domku (měl zkolaudovanou jen 1. etapu) ještě 28 let. Teprve pak nějaké tety to začaly řešit, byly překvapené, že to není černá stavba. Pouze vyplnily žádost o kolaudaci a pak zaplatili místní šetření.

Ale doufám, že se zdravotně dáte dohromady a na úřad napište…..

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování