Dobrý den,
koupily jsme dům u kterého je (stavba pro rodinnou rekreaci). Jenže v domě je připraveno na 4 byty. dva už jsou hotové a dva budeme dělat. Co udělat aby jsme to přepsaly na RD, Více generační dům či nájemní dům?
Když jsem byl na stavebním úřadě, bylo mi oznámeno že k domu nemají žádné informace. Nekoupily jsme špatně? Na kolik přijde asi tak to předělání a kdo to dělá?

Odpověď Tak začneme z „gruntu“. Je třeba přesně zjistit, co umožňuje platný územní plán. Může jít o plochu čistého bydlení v rodinných domech, může jít o plochu smíšeného bydlení, či o plochu rodinné rekreace…. Každý územní plán pak má přesně definovanou regulaci ploch a přes toto nelze přejít. Takže jakákoliv úprava domu musí být v souladu s územním plánem.

Potom: k případnému povolení je nutná projektová dokumentace a ta musí vysloveně odůvodnit soulad s územním plánem a každý projektant ví, co je rodinný dům, co je bytový dům a co objekt pro rodinnou rekreaci a jaké předpisy se na jednotlivý druh objektu vztahují.

Ale základní dělení:

Rodinný dům může mít maximálně 3 byty. Jakmile má víc jak tři byty, jde už o bytový dům. Rekreační objekty pak mají určité úlevy ve vybavení.

Ovšem to co projektanti většinou neví, jsou související dopady. Na rodinný dům dostanete lepší úvěr, platíte menší daň z nemovitosti a pod …Liší se i výše pojistky.

Samozřejmě se projekčně ze dvou bytů dá udělat dvougenerační byt, a tím se dostanete do kategorie rodinného domu, ale zvažte to napřed ze všech dostupných hledisek.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování