Dobrý den, soused měl zažádáno o demolici. Na domě máme rozvaděče plynu,elektřiny,internet. My jsme požadovali o přeložení do nových skříní ,, sloupků´´a plyn přeložit na veřejně přístupné místo. Soused vzal žádost zpět a kraj to zrušil. Aby se vyhnul našim požadavkům, obstaral si posudek od statika a nám přišlo : Neodkladné odstranění stavby. No my si ale nemyslíme že je stavba v tak hrozném stavu a proč jí odstraňovat celou, když by šli udělat pouze nejnutnější zabezpečovací práce, třeba tím že se sníží pouze horní patro. Požadujeme stále aby nám vyhověl a rozvaděče dal do nových sloupků a plyn přeložil na veřejně přístupné místo. Myslíme si že je to účelové obcházení našich požadavků, hraničící už z podvodným jednáním. Jak se můžeme bránit a domáhat se našich práv? Děkuji Pavel Bludský

Odpověď No, já to vidím takto: jestli vaše skříňky jsou na fasádě odstraňovaného domu, určitě tam z obecného hlediska vzniklo vydržené právo. Takže nemůže dojít k situaci, že soused nebo úřad bude jednat o vás bez vás….

Původně povolení odstranění stavby stejně znamenalo jen získat právo stavbu odstranit, ne povinnost. Ale i v nové situaci, kdy úřad nařizuje odstranění a vzniká tak právně sousedovi povinnost tu stavby zlikvidovat, tak nelze přípojky v rozhodnutí opominout. Pořád tam to vydržené právo je. A mělo by to zajímat i správce sítí, protože přívody nejsou vaše, ale jejich.

Pokud v novém rozhodnutí opomenuli řešit tyto otázky, tak je třeba to rozhodnutí napadnout! A z toho vyplývá i otázka, zda vás vzali jako účastníka řízení…. Takže všechno nafotit (to je strašně důležité), napsat na stavební úřad žádost o kontrolní prohlídku a zároveň se odvolat (a zároveň do odvolání napište, že v případě, že vás odvolací orgán nebude brát jako účastníka řízení, tak že žádost rozšiřujete o žádost o přezkum vydaného rozhodnutí.

Ovšem nepříjemné je, že odvolání v tomto případě nebude mít odkladný účinek a povleče se to. Proto ty fotografie, proto ta vyvolaná kontrolní prohlídka.

Tak hodně štěstí….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování