Dobrý den, vlastníme pozemek ke kterému vede příjezdová cesta (délka 49,5m / šířka 3,5m) od hlavní komunikace. Pozemek je určen pro výstavbu RD. Kam můžeme umístit RD, abychom nemuseli zajistit obratiště ? Případně za jakých podmínek můžeme stavět na zadní části pozemku, kde RD bude cca 75m od hlavní komunikace viz nákres v příloze. moc děkuji za radu


Fotky


Odpověď

Obecně: připadají v úvahu dvě vyhlášky: 501/2006 Sb.: §20 ods.7: „Ke každé stavbě rodinného domu ……musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“. K tomu existuje „hasičská vyhláška“ 23/2008 Sb., která odkazuje na „Hasičskou normu“ ČSN 73 0802 - č. 12.2.3.: „Každá neprůjezdná jednopruhová komunikace delší něž 50 m musí mít na konci smyčkový objezd nebo plochu umožňující otáčení vozidla. Tatáž norma zároveň v čl. 12.2.2 hovoří „Za přístupovou komunikaci se považuje ………komunikace se šířkou vozovky nejméně 3,00m“.

Ty vyhlášky byly novelizované, snad jsem chytil současně platný text. Ovšem novelou st. zákona budou nahrazeny novými vyhláškami…

Nicméně tohle vám vnese trochu zmatek do vaší otázky. Co vlastně platí? Vždyť ty vyhlášky řeší přístup k domu a vlastně neříkají totéž a jsou obě platné….

Dobře, ale začneme to od začátku:
S umístěním domu musí souhlasit úřad územního plánování (vůbec z urbanistického hlediska nemusí souhlasit se zadní pozicí umístění). Tento úřad musí zároveň souhlasit s komunikačním připojením. Takže vaši situaci je nutné napřed konzultovat tam – musíte na závěr projektování získat kladné závazné stanovisko tohoto úřadu.
Když vámi navržené řešení projde tímto úřadem, zbývá otázka „hasičských předpisů“. Ty musí být přece splněny také…. Ale dnes se Hasičský záchranný sbor přece k rodinným domům nevyjadřuje. Ano, nevyjadřují se. Ale váš projektant musí mít jako součást projektové dokumentace požárně bezpečnostní řešení stavby a tam v jedné stati musí posoudit šířku a délku přístupové komunikace a případně obratiště. Takže je to na něm, on musí aplikovat tyto předpisy….

No, to jsem vás asi potěšil ….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování