Dobrý den, jak stavební zákon řeší zástěny na terase mezi sousedy? Jedná se o řadový dům, terasa v první patře a rozdělení teras jen nižší betovou stěnou a tedy málo soukromí na vlastní terase. Chtěli bychom si mezi sousedem a námi nechat udělat zástěnu ze dřeva max 190cm vysokou. Domluva se sousedy je bohužel špatná. Musíme k takové zastene mít souhlas souseda? Jak to upravuje stavební zákon? Předem děkuji.


Odpověď

Můj názor je, že nic nepotřebujete.

Před lety náš Krajský úřad nám nařídil řešit podobný případ na území sousedního stavebního úřadu – kvůli údajné podjatosti tamějších pracovníků. Sousedi byli rozhádaní, trávili víkendy podáváním trestních oznámení. Zvláště v neděli pak na špalek u hranice pozemků pokládali nastartovanou řetězovou pilu, do které vydrželi celou neděli dolévat benzín a takové podobné hrůzy.

Já jsem takovouto zástěnu vyhodnotil jako záležitost nepodléhající stavebnímu zákonu s tím, že toto není stavba a k není třeba vydávat žádný typ povolení a zákon není instalací takové zástěny porušen …

Se zlou jsem se potázal, přišlo trestní oznámení, že mne sousedi určitě podplatili a několik stížností k nadřízenému orgánu. Následovala taky žaloba …. Ale zkrátím to, nakonec všechny instituce, co to přezkoumávaly došly ke stejnému závěru jako já. Že se o stavbu nejedná, a že to nic z hlediska stavebního zákona nepotřebuje. Doufám že i ve vašem případě by obdobné orgány dospěly ke stejnému závěru….

A nejsmutnější na tom je, že starosta té obce mi potvrdil, že ještě před rokem ti sousedi spolu pekli prase, pořádali mejdany apod. Tak jsem se zeptal, co se to stalo, že se ty sousedské vztahy tak rychle pokazily. Starosta se ke mně naklonil a pošeptal mi „ Víte, ti N……si totiž koupili nové auto….“

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování