Dobrý den,

prosím o radu, jak vybrat tepelné čerpadlo, levnější nebo dražší? Čemu dát přednost a jaký by měl být dodavatel?

Děkuji za odpověď

Odpověď Dobrý den,

je to stejné jako ve všech jiných odvětvích. Úplně levným technologiím bych doporučoval se vyvarovat.

U tepelného čerpadla je spousty faktorů, které je třeba porovnat a ten nejdůležitější je deklarovaný výkon při mínusových, případně extrémních teplotách. Někteří výrobci tyto údaje záměrně neuvádí, a tak se může snadno stát, že levnější technologie s výkonem 17kW je mnohem slabší než jiná s výkonem 14kW nebo i méně. Je tedy na Vás, zákaznících, aby jste se v této džungli informací dokázali správně zorientovat. Levné tepelné čerpadlo tak ve výsledků může přijít poměrně draho – s malým výkonem, nebo horší účinností může mít podstatně horší provozní náklady, které můžou přibližoval i provozu na elektrokotel.

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů pro výběr dodavatele jsou reference. Druhým neméně důležitým ukazatelem je dojezdová vzdálenost pro případný servisní zásah. Určitě nedoporučuji vybírat dodavatele z druhého konce republiky, i když pořizovací cena v nabídce je levnější než cena místního dodavatele. Místní dodavatel má také enormní zájem na tom, aby zakázka v jeho okolí byla dobře a kvalitně vyhotovena ke spokojenosti všech, což u dodavatele z druhého konce republiky nemusí být pravidlo.

Dražší technologie tepelných čerpadel mají za sebou většinou také výrobce s větším renomé, s kvalitním zázemím pro výrobu, vývoj a servis a dlouholeté zkušenosti. Jsou tak schopni zajistit náhradní díly i na starší typy tepelných čerpadel a také kvalitně reagovat společně s Vaší dodavatelskou firmou na případné záruční opravy. Také dokáží plnohodnotně a kvalitně zajistit náhradu za Vaše již dosloužilé tepelné čerpadlo tak, aby případné úpravy v topném systému byly nulové, nebo naprosto minimální.
Enerfin plus s.r.o.